Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pedrovo (380m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 03. 2010 / 09:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pedrovo (380m)



Med pripravami na praznovanje velike noči je pamet­no kdaj pomisliti na Svetega Duha, saj bomo z njegovo pomočjo laže razumeli in globlje doživeli skrivnosti, ki so pred nami. V Sloveniji je Svetemu Duhu posvečenih blizu petdeset cerkva. Ena med njimi stoji tudi v zaselku Pedrovo visoko nad Branikom. Do nje pelje iz doline prijetna planinska pot, po kateri lahko izlet podaljšamo vse do Trstelja.

Od pokopališča v Braniku, pri katerem lahko pustimo avto, krenemo čez glavno cesto proti zaselku Cvetrož. Čez nekaj deset metrov opazimo na transformastorski postaji planinsko markacijo in puščico. Cesta nas med vinogradi kmalu pripelje čez reko Branico. Pred hišo, za katero se pne mogočen železniški most, zavijemo v breg. Pod visokim kamnitim obokom smuknemo na drugo stran proge, kjer je v teh dneh vse polno zvončkov, trobentic in teloha. Okrog nas se zgosti drevje, po katerem pleza bršljan. Steza zavijuga med skalami, preskoči presušeno potočno strugo in krene desno navkreber.

Mimo kamnite ograde prispemo na sleme, s katerega pa se takoj spustimo do naslednje suhe struge. Iz grape zbežita srni, ki v dolgih skokih vijugata med drevesi. Potem je znova vse tiho. Steza se požene navkreber čez pobočje, po katerem leži na desetine podrtih dreves, nekajkrat zavije in se dotakne prvih hiš. Za njimi stoji na levi majhna cerkev Sv. Duha, ki se prvič omenja v drugi polovici 16. stoletja.

Ob cerkvenem zidu se vaški maček odpravlja na lov. Prihuljeno se stisne k tlom, napne mišice in skoči, vendar se mu ulov ne posreči. Sinica pravočasno odleti na vejo in tokrat odnese celo perje. Maček pa tudi ni videti razočaran. Brez slabe vesti odkoraka k nam in se nam priliznjeno suka okoli nog.

Podružnična cerkev Sv. Duha, ki spada v župnijo Branik, stoji na zelo razglednem kraju. Pogled nam poplesuje po Vipavski dolini in Čavnu, ki se dviga nad njo, pa po valovitem robu Trnovskega gozda, za katerim je še precej snega. Globoko pod nami je Branik, ki se je pred desetletji imenoval Rihemberk – enako kot najstarejši in največji grad na Primorskem, ki ga vidimo na vzhodu.

Pedrovo je lahko končna ali pa samo vmesna postaja na naši poti. Če se od cerkve odpravimo med slikovitimi hišami na nasprotni konec naselja, opazimo na kamnitem zidu napis Železna vrata. Planinske oznake nas v dobri uri pripeljejo do cestnega prelaza, s katerega se lahko povzpnemo na Trstelj – najvišji vrh Črnih hribov, ki obrobljajo planoto Tržaško-komenskega krasa. Če imate rajši samotna potepanja kar počez po travnatih in kamnitih pobočjih, pa vas bodo morda pritegnili Veliki in Mali Ovčjak, Lipnik in drugi vrhovi na tej strani prelaza Železna vrata.



Na Veliki Ovčjak (567 m) vabi kažipot na Železnih vratih, od koder je do vrha slabe pol ure hoje. Še zanimivejši pa je sedem metrov višji Mali Ovčjak, na katerega sicer ne pelje označena pot, vendar je lahko dostopen. Po dvajsetih minutah hoje s Pedrovega zavijejo markacije proti Železnim vratom rahlo navzdol, mi pa nadaljujemo po širši poti v levo do gozdne ceste. Po njej gremo navkreber do križišča, zavijemo v desno ter se čez travnato, kamnito in trnasto pobočje, ki ga je opustošil požar, povzpnemo na vrh. Ta je zelo razgleden, saj na eni strani gledamo proti Vipavski dolini, na drugi pa je pod nami Kras. Na Veliki Ovčjak hodimo s Pedrovega približno uro in četrt, na Mali Ovčjak pa tričetrt ure.

OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Branik

Dostop: Avtocesto proti Novi Gorici zapustimo v Ajdovščini. Vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti do naselja Potoče, kjer zavijemo proti Braniku. Malce daljši je dostop prek Dornberka, v Branik pa se lahko pripeljemo tudi čez Kras.

Višinska razlika: 300 metrov

Dolžina vzpona: ena ura

Kratek opis poti: Od pokopališča v Braniku krenemo proti zaselku Cvetrož. Ko prispemo čez Branico, zavijemo pod obokan železniški most in nato navkreber skozi gozd. Dobro uhojena steza, ki je označena s planinskimi markacijami, nas v slabi uri pripelje v zaselek Pedrovo. Od tam lahko nadaljujemo po označeni poti proti manj kot dve uri oddaljenemu Trstelju ali pa se odpravimo na potep po vrhovih, ki se dvigajo med Pedrovim in prelazom Železna vrata.

Zemljevid: Goriška, 1 : 50.000

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Urha v Braniku je maša vsako nedeljo ob 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh