Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pelé je bil Bogu hvaležen za dar igranja nogometa

Za vas piše:
M. P.
Objava: 30. 12. 2022 / 07:45
Oznake: Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2022 / 11:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pelé je bil Bogu hvaležen za dar igranja nogometa
Pele leta 1981. FOTO: Wikimedia Commons

Pelé je bil Bogu hvaležen za dar igranja nogometa

Legenda brazilskega in svetovnega nogometa in eden najboljših nogometašev vseh časov Edson Arantes do Nascimento, znan kot Pele, je v četrtek, 29. decembra, umrl zaradi bolezni. V decembru so pred bolnišnico, v kateri je okreval Pele, stotine molile za njegovo ozdravljenje. Svojim navijačem je takrat sporočil: "Imam veliko zaupanja v Boga in vsako prijazno sporočilo, ki ga prejmem od vas z vsega sveta, me napolni z energijo."

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov.

Brazilska znamka v čast tisočemu Pelejevemu golu. FOTO: Wiki Commons

Leta 2009 je vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano objavil intervju s Pelejem. V pogovoru je spregovoril o svojem odnosu do nogometnega sveta, ki se je močno spreminjal.

Pele je pojasnil, da ga najbolj boli, ker danes nogomet pravzaprav ni več kaj dosti povezan s tehniko, taktiko in z drugimi atletskimi vidiki športa. Obžaloval je nasilje, ki poleg športa zaznamuje današnjo celotno družbo, Pele pa je bil še posebej nesrečen zaradi nasilja, ki vlada tudi v nogometu.

Visoka plačila nogometašem nevarna

Poleg tega so ga motila astronomsko visoka plačila nogometašem. To že nadebudne fantiče v najmlajših letih spodbudi k temu, da med igro nogometa razmišljajo le o tem, koliko bi lahko zaslužili. Ni jim mar igre same, je povedal. Igralec se pridruži moštvu in vzhičeno poljublja dres z imenom moštva, brez težav pa naslednji dan moštvo zamenja in prisega večno zvestobo novi ekipi. V resnici, je trdil Pele, je edina stvar, ki so ji nogometaši resnično zvesti, denar. In to je za prihodnost športa zelo nevarno.

Pele na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 1958. FOTO: Wikimedia Commons

Česa ga je naučil njegov oče

Pele je ljubezen do nogometa podedoval od svojega očeta. Oče, je povedal, ga je naučil spoštovati življenje in sočloveka. Bog pa mu je, kot pojasnjuje, podaril sposobnost igranja nogometa – to je zanj resnično Božji dar – in oče ga je naučil, kako naj ta dar uporabi. Naučil ga je, kako mora biti vedno natreniran in pripravljen, poleg tega, da je dober nogometaš, pa mora biti predvsem dober človek.

Srečal se je tremi papeži

V pogovoru se je Pele spominjal, kako je ‘imel priložnost srečati tri papeže’. V čast si šteje, da se je pogovarjal in prejel blagoslov od papežev Pavla VI., Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. Vse spominske fotografije srečanj v Vatikanu je hranil na posebnem mestu. S papeži, pripoveduje, se je pogovarjal ‘o življenju in o Bogu’. Ti pogovori so bili zanj izrednega pomena in jih še danes hrani med prav posebnimi spomini.

Leta 2006 je bil gost svetovnega ekonomskega srečanja v Davosu. FOTO: Wikimedia Commons

Pele mladim športnikom

Ob koncu pogovora je slavni nogometaš mladim športnikom položil na srce, naj se izogibajo drog in drugih nevarnosti današnjega časa, nato pa je v spomin priklical najbolj nepozabne trenutke svoje nogometne poti. Posebej je omenil svetovno nogometno prvenstvo iz leta 1958, ko je njegov trener moral posredovati pri organizatorjih, da so mlademu, 17-letnemu nogometašu sploh dovolili nastopiti. Ekipni psiholog je bil namreč mnenja, da je bil za resno tekmo še premlad. Spomnil se je tudi svojega tisočega gola, ki ga je zabil kot kazenski strel 19. novembra 1969. leta. Takrat je športni komentator dejal, da je tekmo priredil sam Bog, da bi Pelejev kazenski strel sovpadel z njegovim tisočim golom in da bi bil temu lahko priča ves svet.

Papežu Frančišku je Pelé poslal majico brazilske reprezentance z avtogramom in posvetilom 21. februarja 2014. FOTO: Vatican media

Brazilski kardinal o Pelejevem zgledu

Ob smrti Peleja se je oglasil tudi brazilski kardinal Orani João Tempesta. Na vatikanski spletni strani, ki izhaja v portugalskem jeziku, je objavljen njegov zapis, je objavljeno njegovo razmišljanje. V njem lahko preberemo, kako se je kardinala dotaknil Pelejev zgled. "Svojo mladost sem živel v 'Pelejevi dobi'. Ko je sodeloval pri zmagi na prvem nogometnem svetovnem prvenstvu, sem bil star 8 let." Potem ko se spominja vsega, kar je Pele dosegel v svoji športni karieri, poda tri poudarke. Prvi je minljivost človeškega življenja, ki ji ne uide nihče. Drugi je minljivost tega sveta, tretji pa pomen športa za bratstvo vseh. 

"Naj nam torej velika zapuščina Peléja, »kralja nogometa«, pomaga, da bomo v hvaležnosti Bogu za dar njegovega življenja vedno bolj sol zemlje in luč sveta (prim. Mt 5, 13-14)." Kot je poudaril, je bil Pele mlad človek, ki ga je šport spoštoval. "Imel je več osebnih težav, a je zaznamoval svoj čas. Težave prepuščamo Božjemu usmiljenju. Vendar se je dobro spomniti dobrih stvari, s katerimi je zaznamoval svoj čas, ki je tako potreboval dobre zglede. Saj Bog govori tudi po svojih sinovih in hčerah, naših bratih in sestrah!"

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh