Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pesem pohorskih zakladov

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 01. 2021 / 07:03
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2021 / 08:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pesem pohorskih zakladov

Pesem pohorskih zakladov

Anton Gričnik (roj. 1947) je doma s Planine na Pohorju, živi pa na Črnučah pri Ljubljani. Zadnja knjiga, ki jo je izdal, nosi naslov Pesem pohorskih zakladov.

Anton Gričnik (roj. 1947) je doma s Planine na Pohorju, živi pa na Črnučah pri Ljubljani. Zadnja knjiga, ki jo je izdal, nosi naslov Pesem pohorskih zakladov.



Lovrenška jezera na Pohorju. Foto: Ivo Žajdela


Pesem pohorskih zakladov je pohorska in deloma obpohorska knjiga, narejena iz veselja ter za veselje in napredek. Dejansko je pesem »nekaterih pohorskih in deloma obpohorskih zakladov, dragocenosti, znamenitosti, zanimivosti in skrivnosti, bežnih virtualnih ogledov, obiskov, srečanj in druženj, po drugi strani pa tudi pesem njim,« jo opiše avtor.

Knjiga je nekakšno nadaljevanje Hvalnice Pohorju in krona njegovih drugih pohorskih knjig, sprehodov, potepov, ogledov in občudovanj.

Skuša biti kulturno, biografsko in turistično zanimiva, vsebuje blizu tisoč slikovnih črno-belih ponazoritev z opisi.


NASLOVNICA
Knjiga je narejena z ljubeznijo do znamenitosti in zakladov Pohorja

Kot svojevrstna pesniška zbirka je Pesem pohorskih zakladov polna poetičnih, slavilnih, domoljubnih, človekoljubnih, folklornih, naravovarstvenih, humanističnih, pa tudi iskrenih teoloških misli in občutkov. Anton Gričnik je napisal in objavil kakšnih 1.900 štirivrstičnih kitic. Kakšna malo bolj »pridigarska« se mu bo oprostila, saj je »vendarle tudi nekaj teologa in zrelejših let,« pravi.

Ker je vse to del naše slovenske narodne identitete ter je knjiga narejena z ljubeznijo in navdušenjem nad tolikimi znamenitostmi in zakladi Pohorja, želi, da bi bila lepo sprejeta. Pohorju, Pohorcem in vsem simpatizerjem naj bi dala še močnejša in lahkotnejša krila.


Črno jezero pri Osankarici na Pohorju. Foto: Ivo Žajdela


V duhu je obiskal številne pohorske občine in župnije

Lahko bi rekli, da je Antonu Gričniku knjigo pomagal soustvarjati zaprt koronski čas, brez tako potrebnih osebnih stikov in druženj.

Da bi to nekako nadoknadil, se je avtor tokrat odpravil na teren virtualno. V duhu je obiskal številne pohorske (in obpohorske) občine in župnije, naravne in kulturne znamenitosti, predvsem pa ljudi, prijatelje in znance, bolj ali manj znane, ki jih tako ali drugače pozna in ve zanje.

Ob tem je vsakemu takemu »zakladu«, ki ga je kratko predstavil v sliki in besedi, namenil majhen prijateljski pozdrav v obliki večinoma dveh kitic.


Cerkev sv. Treh kraljev na Pohorju. Foto: Ivo Žajdela


Nekakšen pohorski biografski in turistično-kulturni leksikon

Tako je v zajetni broširani knjigi, svojevrstni pesniški zbirki (četrti v njegovi Somavrici), ki ima 446 strani, blizu tisoč slikovnih črno-belih ponazoritev z opisi in kakšnih 1.900 štirivrstičnih kitic, torej več kot 7.000 stihov. Tako je tudi nekakšen pohorski biografski in turistično-kulturni leksikon in fotokronika.

Knjigo, ki jo je avtor izdal v samozaložbi in jo je natisnila tiskarna Bisart d. o. o., Lesno Brdo, so z večjim odkupom podprle občine Zreče, Oplotnica in Vitanje, pa tudi KUD Zreče in knjižnica Slovenska Bistrica.


Cerkev sv. Treh kraljev na Pohorju. Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh