Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pesmi Pulitzerjeve nagrajenke v Galeriji Družina [FOTO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 25. 05. 2024 / 09:11
Oznake: Dogodek, Knjiga, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2024 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pesmi Pulitzerjeve nagrajenke v Galeriji Družina [FOTO]
Pavle Ravnohrib, Miljana Cunta in dr. Brane Senegačnik. FOTO: Tatjana Splichal

Pesmi Pulitzerjeve nagrajenke v Galeriji Družina [FOTO]

Poezija Pulitzerjeve nagrajenke Lisel Müller je bila rdeča nit pesniškega večera »Kar se zgodi, se zgodi v tišini« v petek, 24. maja 2024, zvečer v Galeriji Družina v Ljubljani.

Pesniški večer so poimenovali po istoimenski zbirki, ki je izšla lani pri Založbi Družina, o poeziji nemško-ameriške avtorice Lisel Müller pa sta se pogovarjala urednik zbirke Sozvezdja dr. Brane Senegačnik in prevajalka Miljana Cunta. Pesmi je, ob violinski spremljavi, prebiral Pavle Ravnohrib.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Zaradi očeta iz Nemčije v ZDA

V Hamburgu rojena pesnica, prevajalka, literarna kritičarka in profesorica Lisel Müller (1924–2020) je morala zaradi očetovega javnega opozarjanja na nevarnost nacistične ideologije že pri rosnih 15 letih zapustiti Nemčijo, dom je našla v ZDA in začela pesniti po mamini smrti, leta 1953.

Pesniški večer je pospremila glasbena kulisa. FOTO: Tatjana Splichal

Njeno poezijo zaznamovalo zgodovinsko nasilje

Zgodovinsko nasilje, ki je deklico samo oplazilo, dokončno pa pogubilo nekaj njenih najbližjih, je zaznamovalo njeno poezijo. Po intenzivnem učenju angleščine je izšla njena prva pesniška zbirka Dependencies (Vzajemnosti, 1965), sledilo jih je še sedem.

Vodja Galerije Družine Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Kar se zgodi, se zgodi v tišini

Za svoje delo si je prislužila številne nagrade, tudi Pulitzerjevo za izbor poezije, zbrane v knjigi Alive Together (Živi skupaj). Pesniška zbirka Kar se zgodi, se zgodi v tišini, izbor njenih najbolj reprezentativnih mislih, je deveta knjiga Družinine zbirke Sozvezdja in je izšla lani.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Tudi v slovenskem prostoru aktualne teme

Dragocena knjiga odpira tudi v slovenskem prostoru aktualne teme, kot so vloga spomina pri razumevanju sedanjosti, pomen jezika pri strukturiranju lastne izkušnje in nenehno vračanje k umetniškim klasikom za globlje razumevanje intimne izkušnje in skupnega prostora.

Kupi v trgovini

Novo
Kar se zgodi, se zgodi v tišini
Poezija
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh