Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Poezija

Kar se zgodi, se zgodi v tišini


Novo
Poezija

Kar se zgodi, se zgodi v tišini

Lisel Müller

Gre za dragoceno knjigo, ki odpira tudi v našem prostoru aktualne teme, kot so vloga spomina pri razumevanju sedanjosti, pomen jezika pri struktu... Več
25,00€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Kar se zgodi, se zgodi v tišini
Kar se zgodi, se zgodi v tišini
25,00€

Lastnosti

Koda: 9789610410393
Avtor: Lisel Müller
Založba: Družina
Zbirka: Sozvezdja
Leto izdaje: 2023
Mere: 120 x 220 mm
ISBN: 978-961-04-1039-3

O izdelku

V deveti knjigi zbirke Sozvezdja se slovenskemu bralstvu s svojo poezijo prvič predstavlja nemško-ameriška Pulitzerjeva nagrajenka Lisel Müller (1924–2020).

Pesniška zbirka Kar se zgodi, se zgodi v tišini prinaša izbor najbolj reprezentativnih pesmi Lisel Müller in temelji na knjigi izbranih pesmi Alive Together (Živi skupaj), za katero je pesnica leta 1997 prejela Pulitzerjevo nagrado za poezijo. Gre za dragoceno knjigo, ki odpira tudi v našem prostoru aktualne teme, kot so vloga spomina pri razumevanju sedanjosti, pomen jezika pri strukturiranju lastne izkušnje ter nenehno vračanje k umetniškim klasikom za globlje razumevanje intimne izkušnje in skupnega prostora. Ključni pesniški sredstvi sta pri pesnici podoba in metafora, motivno-tematsko pa črpa predvsem iz zgodovinskega spomina, umetnosti in vsakdanjega življenja, ki pa v tej poeziji dobi razsežnost univerzalnega. Kritiki v njenem delu izpostavljajo široko razgledanost, ki se kaže v gosti mreži referenc, ter pozornost do detajlov v povsem običajnih vsakodnevnih situacijah in prizorih.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

O avtorici:

Pesnica, prevajalka, literarna kritičarka in profesorica Lisel Müller (1924–2020) je bila rojena v Hamburgu, pri petnajstih letih, leta 1939, pa je morala zapustiti Nemčijo zaradi očetovega javnega opozarjanja na nevarnost nacistične ideologije. Z mamo in sestro je odpotovala v ZDA, kjer je oče že dve leti prej dobil status političnega prebežnika. Nezamisljivo zgodovinsko nasilje, ki je deklico samo oplazilo, dokončno pa pogubilo nekatere njene najbližje, je ostalo nezaceljiva rana in postalo stalnica njene poezije. Pesniti je začela leta 1953, po mamini smrti. Trinajst let kasneje, po intenzivnem učenju in izpopolnjevanju angleškega jezika, je izšla njena prva pesniška zbirka Dependencies (Vzajemnosti, 1965), sledilo pa jih je še sedem. Lisel Müller je za svoje delo prejela številne nagrade, med drugimi tudi ugledno ameriško državno nagrado (National Book Award) za zbirko The Need to Hold Still in leta 1997 Pulitzerjevo nagrado za izbor poezije, zbrane v knjigi Alive Together: New and Selected Poems (Živi skupaj: Nove in izbrane pesmi).

Podobni izdelek

Skozi šivankino uho
Poezija
15,00€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh