Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pester in vsebinsko bogat novi Kamniški zbornik

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 13. 04. 2024 / 11:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2024 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pester in vsebinsko bogat novi Kamniški zbornik
Predstavitve zbornika so se udeležili številni Kamničani, zlasti avtorji prispevkov. FOTO: Jožef Pavlič

Pester in vsebinsko bogat novi Kamniški zbornik

Te dni je izšel najnovejši Kamniški zbornik XXVII/2024. Izdala ga je Občina Kamnik, z več sodelavci ga je uredila glavna urednica dr. Marjeta Humar. Grafično ga je opremil in oblikoval naslovnico slikar in grafični oblikovalec Dušan Sterle. Naslovnico in vinjete je posvetil generalu Rudolfu Maistru, v Kamniku rojenemu pesniku, slikarju in knjigoljubu ob 150. obletnici njegovega rojstva in 90. obletnici smrti.

Ob teh dveh obletnicah velikega rojaka, častnega meščana Kamnika, je Vlada Republike Slovenije letošnje leto razglasila za Leto generala Rudolfa Maistra, Kamnik pa se ga spominja z več slovitemu Slovencu posvečenimi prireditvami in dogodki.

Kulturni dogodek so s petjem polepšale ljudske pevke iz Kamnika Predice. FOTO: Jožef Pavlič

Zbornik so 11. aprila popoldne predstavili na za te vrste dogodek zelo primernem kraju – v gradu Zaprice. V predstavitev so uvedle ljudske pevke iz Kamnika Predice z godcem Jožetom Jagodicem, glavna urednica zbornika pa jim je v njem posvetila tudi poseben prispevek z naslovom »Domačih viž in pesmi glas prinašamo med vas« (str. 329-334). Pevke so se s svojo pesmijo oglasile še enkrat med predstavitvijo knjige velikega formata s kar 370 stranmi.

Sodelavcem pri zborniku se je zahvalil kamniški župan Matej Slapar. FOTO: Jožef Pavlič

Za njimi je zbrane pozdravila gostiteljica prireditve mag. Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik, nato pa kamniški župan Matej Slapar. Spregovoril je o velikem pomenu knjige za kamniško občino, se je zahvalil sodelavcem pri njej, spomnil pa se je tudi grozljivega dogodka v lanskem avgustu – katastrofalnih poplav; predvsem reševanja ljudi in njihovega premoženja po njih. Prav tej veliki preizkušnji je namenjen dobršen del knjige, ki jo po uvodni besedi glavnega urednice dr. Humarjeve in lastni začenja prav župan Slapar s kronološkim pregledom opravljenih in zastavljenih delih v občini Kamnik v letih 2022 in 2023; pomagali so mu občinski sodelavci.

Glavna urednica zbornika dr. Marjeta Humar predstavlja avtorje in vsebino knjige. FOTO: Jožef Pavlič

Za njim je dr. Marjeta Humar jedrnato in s kleno besedo odlično predstavila celotno vsebino zbornika, vse avtorje in druge sodelujoče. Več kot 40 avtorjev, ki so napisali 41 prispevkov. Najrazličnejših, glavna urednica jih je razdelila v sledeče sklope: V počastitev leta generala Rudolfa Maistra, Razprave – naravoslovje, Razprave – zgodovina, Gradivo za zgodovino, Osebnosti, Pesniki in slikarji, Naš pogovor, Ob jubileju in V spomin.

Prispevki v zborniku so razdeljeni v različne sklope: V počastitev leta generala Rudolfa Maistra, Razprave – naravoslovje, Razprave – zgodovina, Gradivo za zgodovino, Osebnosti, Pesniki in slikarji, Naš pogovor, Ob jubileju in V spomin.

Kako zelo zanimivih, predvsem pa pomembnih za kamniško občino, pa tudi Slovenijo ter Slovence doma in po svetu, so začutili številni udeleženci pomembnega kulturnega dogodka v nabito polni dvorani gradu Zaprice, ki so na koncu gospo Marjeto za predstavitev zbornika nagradili z gromkim in dolgim aplavzom, župan Slapar pa se ji je zahvalil z lepim šopkom rož in priznanjem, kako veliko delo je opravila s sodelavci.

V zborniku so namenili veliko pozornost odpravljanju posledic katastrofalnih poplav v Kamniku in okolici. FOTO: Jožef Pavlič

Zbornik bo izšel v 700 izvodih (vseh še niso natisnili), avtorji prispevkov so dobili po dva izvoda, po en izvod v zborniku opisane osebe oz. njihovi sorodniki, prav tako po en izvod vsi ostali udeleženci predstavitve. Drugi občani Kamnika, pa tudi ostali interesenti, se bodo morali zanj potruditi na občino.

Kaj vse je v njem, ne bom omenjal: treba ga je vzeti v roke in se poglobiti vanj. Ko to narediš, zlahka ugotoviš, kako pomembno delo je izdajanje takšne knjige, najprej pa skrbna priprava nanjo, pridobitev sodelavcev in izbor prispevkov, saj bo tako za Občino Kamnik »rešenih« veliko stvari, oseb in dogodkov, ki bi sicer tonili in utonili v pozabo. Tako pa bodo ohranjeni za vedno.

V razdelku Osebnosti je tudi zapis o skladatelju cerkvene glasbe p. Angeliku Hribarju. FOTO: Jožef Pavlič

Uredniški odbor zbornika in Občina Kamnik s svojimi rednimi zborniki daje močno spodbudo tistim občinam, ki se takšnih knjig ne lotevajo. Naj se jih čim prej!

Kupi v trgovini

Novo
Kamnik
Proza
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh