Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet izzivov papeža Frančiška redovnicam in redovnikom

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 09. 2020 / 14:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2020 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet izzivov papeža Frančiška redovnicam in redovnikom

Pet izzivov papeža Frančiška redovnicam in redovnikom

Redovniški dan na Brezjah v znamenju spodbud Svetega očeta.

Na Brezjah se je zbralo okoli 200 redovnic in redovnikov iz vse Slovenije. Foto: Tatjana Splichal

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah so se včeraj zbrale redovnice in redovniki iz vse Slovenije. Tema letošnjega Redovniškega dne, ki je bil zaradi epidemije prestavljen iz Veržeja, je bila »Izziv papeža Frančiška nam Bogu posvečenim«.

Veselje, najboljša propaganda

Srečanje so začeli z molitvijo za novost, svežino in pristnost redovniški poklicev. Uvodoma jih je pozdravil p. Marjan Čuden, predsednik KORUS-a z besedami papeža Frančiška, ki spodbujajo k veselju: "Biti vesela priča posvečenosti, mladi to vidijo in pridejo. Ker vidijo moč poklicanosti. Če pa vidijo zdolgočasene ljudi, ki ne znajo reševati svojih sporov, potem ne pridejo. Zagotovo pričevanje veselega posvečenega življenja je tisto potrebno, ni treba ničesar drugega. To je najboljša propaganda poklica."


P. Cestnik: Sodelovati pri misijonski preobrazbi Cerkve, bi moralo postati prioriteta vseh redov, če se želimo držati Frančiškovih navodil. Foto: Tatjana Splichal

Cestnik: Papež nam postavlja pet izzivov

V nadaljevanju so prisluhnili predavanju p. Branka Cestnika, v katerem je iz papeževih nagovorov in dokumentov izpostavil pet izzivov sodobnega časa, ki jih papež Frančišek postavlja Bogu posvečenim.

1. Prenoviti preroškošt redovništva: papež Frančišek namreč redovništvo pojmuje kot preroško.
2. Ustvarjati kulturo srečanja: v vseh nagovorih ob svečnici papež poudarja srečanje in izraz kulture srečanja.
3. Sodelovati pri misijonski preobrazbi cerkve, kar bi po mnenju p. Cestnika morala postati prioriteta vseh redov.
4. V duhu dokumenta Laudato si poskušati odgovoriti na krik ubogih in krik stvarstva.
5. Poglobiti ženitno bistvo redovništva.

Ob tem je p. Cestnik redovnice in redovnike povabil, naj gledajo papeža Frančiška kot redovnika, saj je kot mlad fant prejel vzgojo salezijancev, vstopil v jezuitski red in je sedaj njegov prigram v duhu manjšega brata. Kot zanimivost je navedel tudi, da je papež Frančišek prvi papež redovnik po 182 letih.



Škof Štumpf: Izolacija je še bolj utrdila razmejitve med ustanovami, tudi cerkvenimi in nas prepušča osami. Foto: Tatjana Splichal

Štumpf: Vere ni mogoče potisniti v puščavo zasebnosti

Srečanje so sklenili s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju redovnikov daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. V pridigi je spregovoril o nezavidljivem položaju Cerkve v sodobni Evropi, ki ga spremlja občutek nezavarovanosti, negotovosti in vse večje nesprejetosti. Razmere je otežila še izolacija zaradi pandemije, ki nas pušča v osami in nas lahko zavede, da je naše najgloblje vzgibe dobro ohraniti samo zase, je dejal Štumpf.

"Vendar pa vere ni mogoče potisniti v puščavo zasebnosti in prepustiti njeno mesto glasovom človeške zadoščenosti in pravičnosti, ker ti glasovi na stavijo upanja na Božjo ljubezen."

Kot je nadaljeval, jih tudi papež spodbuja, "da bi svoja najgloblja vprašanja in vsakodnevne skrbi radi delili med seboj ter svoje izkušnje globoko preverjali v luči evangelija."

Na poti vztrajanja naj jim bodo v oporo evangeljski sveti, ki so jih izpovedali pri redovnih zaobljubah, je še dejal škof Štumpf.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh