Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet Jezusovih napak

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 01. 2017 / 14:59
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet Jezusovih napak

Pet Jezusovih napak

Če drugega ne, mu matematika ni šla najbolje od rok …

Izredno življenje vietnamskega kardinala Francisa Xavierja Nguyena Van Thuana si zasluži, da ga bolje spoznamo, še posebej njegovo neizmerno ljubezen do svete evharistije. Duhovnik je v obdobju komunističnega režima trinajst let preživel v zaporu (od tega devet v samici), in vendar je drugim pomagal preživljati njihove stiske. Kot je zapisal diakon Greg Kandra, je bilo Thuanu »… dovoljeno eno razkošje: pisanje pisem prijateljem zunaj zapora. Ko je to počel, jih je pogosto prosil, naj mu pošljejo njegovo zdravilo«.

Prijatelji so natančno vedeli, kaj ima v mislih. Pošiljali so mu stekleničke sirupa proti kašlju, v katerih je bilo vino in drobci kruha. Sočutni pazniki so mu skrivaj prinesli malce lesa in žice, iz česar si je napravil majhen križ, ki ga je skrival v koščku trdega mila.



Vse to je hranil v kartonski škatli. Ta škatla je postala njegov osebni oltar. Vsak dan natančno ob 15. uri, uri Kristusove smrti na križu, si je v dlan dal nekaj kapljic vina, pomešanega z vodo, in obhajal sveto mašo.

Najdlje trajajoči čudež v zgodovini se je lahko zgodil. Mala natrpana zaporniška celica je postala tako lepa in blagoslovljena kot katera koli stolna cerkev, svetišče Božje slave.

To je počel trinajst let.

Kardinal Thuan je v nagovoru leta 2000 zatrdil, da je »… srečal živega Jezusa; in povsem me je očaral. Sledil sem mu – ker ljubim njegove napake.« Nagovor lahko najdemo v eni izmed njegovih knjig, Pot upanja.

Prva napaka: Jezus ni imel dobrega spomina

Med trpljenjem na križu je Jezus zaslišal glas desnega razbojnika: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« (Lk 23,42). Če bi na križu visel jaz, bi mu odgovoril: »Ne bom pozabil nate, vendar moraš prej plačati za svoje zločine in preživeti najmanj dvajset let v vicah.«

Jezus pa mu je, ravno nasprotno, odgovoril: »Danes boš z menoj v raju.« Jezus je pozabil na vse njegove grehe …

Ne le da odpušča, odpusti nam čisto vse.

Druga napaka: Jezus ni dober v matematiki

Če bi Jezus opravljal izpit iz matematike, gotovo ne bi bil uspešen. Pastir ima sto ovac; ena izmed njih se je izgubila. Ne da bi razmišljal, jo je pastir šel iskati, ostalih 99 pa je pustil, kjer so bile. Ko je našel izgubljeno ovco, si jo je zadal na rame (Lk 15,4-5). Za Jezusa je ena enako devetindevetdeset, morda še več …

Tretja napaka: Jezus ni ravno blestel v logiki

Neke noči je žena, ki je imela deset drahem, eno izgubila, zato je prižgala svetilko, da bi jo poiskala. Ko jo je našla, je sklicala sosede in jim rekla: »Veselite se z menoj, kajti našla sem drahmo, ki sem jo izgubila.« (Lk 15,9) Toda slavje s prijatelji jo je verjetno stalo več kot eno drahmo. To se nam ne zdi logično! In vendar: »Prav tako veselje bo vpričo Božjih angelov nad enim grešnikom, ki se spreobrne.«

Četrta napaka: Jezus je preveč tvegal

Oseba s pomembno funkcijo v javnosti ali podjetju ali pa politik, ki želi kandidirati na volitvah, pripravi zelo podroben program s številnimi obljubami. Jezus je tistim, ki so mu sledili, obljubljal le preizkušnje in preganjanje. Opozarja jih, da »Sin človekov nima, kamor bi glavo naslonil.« (Mt 8,20)

Apostole je poslal oznanjat v revščini, brez kakršnega koli načrta. Kot da naj bi se zanašali zgolj na Božjo previdnost, ali kaj podobnega.

Peta napaka: Jezus je izredno slab finančni upravitelj

Če bi Jezus upravljal podjetje, mu posel ne bi prav dobro uspeval, ker bi enako plačo dal tistemu, ki je začel delati zjutraj, in tistemu, ki je z delom začel popoldne. In to bi počel namenoma. »Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi … Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?« (Mt 20, 14-15)

Kaj je vir Jezusovih napak? Ljubezen. Ker je Bog usmiljenja in Učlovečena Ljubezen. Božja ljubezen (1 Jn 4,16). To ni razumska, preračunljiva in pogojna ljubezen; to je ljubezen, ki daruje, ki služi, razume in odpušča, do neskončnih razsežnosti. Do kakšnih razsežnosti? Neskončnih.

Jezusove napake, je učil kardinal Thuan, so pot sreče.

Vir: www.aleteia.org
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh