Zapri
Iskanje

Pet let od vpisa Škofjeloškega pasijona na Unescov seznam

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 12. 2021 / 19:40
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 19:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pet let od vpisa Škofjeloškega pasijona na Unescov seznam

Pet let od vpisa Škofjeloškega pasijona na Unescov seznam
Na zasedanju v Adis Abebi so sodelovali (od leve) mag. Jože Štukl, Magdalena Tovornik, mag. Aleksander Igličar in Jernej Tavčar. FOTO: Škofjeloški pasijon
Danes, 1. decembra 2021, mineva natanko pet let od vpisa Škofjeloškega pasijona na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

V četrtek, 1. decembra 2016, je namreč Unescov medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine na zasedanju v Adis Abebi na reprezentativni seznam vpisal Škofjeloški pasijon, ki ga po besedilu p. Romualda Marušiča iz leta 1721 – ravno letos je tristoletnica nastanka – intervalno v velikonočnem času uprizarjajo v Škofji Loki.

Občina Škofja Loka, SEM in Ministrstvo za kulturo

Kot so sporočili z Občine Škofja Loka, so pri pripravi nominacije poleg njih kot nosilcev nesnovne kulturne dediščine sodelovali še predstavnice in predstavniki Slovenskega etnografskega muzeja kot koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v državi in slovenskega Ministrstva za kulturo.

Štirje slovenski udeleženci

Enajstega zasedanja v Adis Abebi so se udeležili nekdanja veleposlanica pri Unescu in tedanja podpredsednica Slovenske nacionalne komisije za Unesco Magdalena Tovornik, mag. Jože Štukl iz Loškega muzeja, mag. Aleksander Igličar iz Muzejskega društva Škofja Loka in Jernej Tavčar v imenu Občine Škofja Loka.

Uspešno opravljena mednarodna koordinacija

Mednarodno koordinacijo pa so tedaj uspešno opravili slovensko veleposlaništvo v Parizu v vlogi stalnega predstavništva pri Unescu, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Tako je Škofjeloški pasijon postal prva od zdaj štirih enot iz Slovenije, vpisanih na ta reprezentativni seznam. FOTO: Občina Škofja Loka

Prva od štirih vpisanih slovenskih enot

Tako je Škofjeloški pasijon postal prva od zdaj štirih enot iz Slovenije, vpisanih na ta reprezentativni seznam. Za njim so mesto na njem našli še Obhodi kurentov (2017), Klekljanje čipk v Sloveniji (2018) in Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnike (2018).

Nesnovna kulturna dediščina posebnega državnega pomena

Že pred vpisom na reprezentativni seznam je bil Škofjeloški pasijon kot prva enota nesnovne dediščine leta 2018 vpisan tudi v slovenski register, leta 2012 pa je bil razglašen za nesnovno kulturno dediščino posebnega državnega pomena.

Najvidnejši izraz varovanja nesnovne kulturne dediščine

Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je ob Seznamu nesnovne dediščine, ki jo je nujno nemudoma zavarovati, in Registru dobrih praks najvidnejši izraz varovanja nesnovne kulturne dediščine v mednarodnem okolju.

Letošnja uprizoritev odpovedana

Sprva letos in nato po epidemiji prilagojenem programu prihodnje leto je bila načrtovana jubilejna uprizoritev Škofjeloškega pasijona po ulicah in trgih gorenjske srednjeveške lepotice, a so jo zaradi zaostrenih razmer sredi letošnjega oktobra dokončno odpovedali.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh