Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofjeloški pasijon 2021 dokončno odpovedan

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 10. 2021 / 15:19
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 16:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofjeloški pasijon 2021 dokončno odpovedan
Škofjeloški pasijon bo moral na novo uprizoritev počakati predvidoma do leta 2027. FOTO: Tatjana Splichal

Škofjeloški pasijon 2021 dokončno odpovedan

Zdaj je dokončno: Škofjeloški pasijon, ki so ga s sprva predvidenega letošnjega termina (ob 300. obletnici nastanka dramskega besedila) zaradi epidemije novega koronavirusa najprej premaknili za (vsaj) eno leto, je tudi uradno odpovedan. Naslednja uprizoritev na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisane prireditve bo najverjetneje, če bodo le razmere dopuščale, leta 2027.

»Odločitev je bila vse prej kot lahka in mi je izjemno žal, da pasijona ne bo mogoče izpeljati. Toda ob taki množici 1000 igralcev in načrtovanih 40.000 gledalcev je pasijon, ki bi bil z vseh vidikov varen in vzdržen, nemogoče zagotoviti. V teh razmerah, tudi ob upoštevanju pogoja PCT, bi bilo to logistično in tudi z ostalih vidikov nemogoče izvedljivo,« je poudaril vodja projekta Škofjeloški pasijon 2021 Jakob Vrhovec.

Vsak nadaljnji korak bi bil neodgovoren

»Stvari so tako nepredvidljive, da bi bil vsak nadaljnji korak v izvedbi negotov in neodgovoren. Konkretno: če bi na generalki odkrili, da je nekdo pozitiven na covid-19, bi šlo z njim še 10 ali več ljudi v karanteno – ne predstavljam si, kako bi potem težavo tam na licu mesta reševali. Takšnih odločitev nikoli ne sprejemam sam, vedno se posvetujem z vodji igralskih skupin, z njimi sem opravil osebne in telefonske pogovore, želel sem slišati tudi njihova mnenja,« je pojasnil režiser Borut Gartner.

Režiser Borut Gartner, vodja projekta Jakob Vrhovec, škofjeloški župan Tine Radinja in povezovalec novinarske konference Jernej Tavčar. FOTO: Janez Porenta

Ohraniti pasijonski duh živ in topel

»Zahvalil bi se rad režiserju, vodji projekta, vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so vložili svoj čas, energijo, znanje, ki so ga doprinesli k temu projektu, da bi bil letošnji pasijon res poseben in bi bili nanj vsi ponosni. Zdaj pa je naša skupna naloga – lokalne skupnosti in vseh pasijonk in pasijoncev – ohraniti ta duh živ, topel in, ko bo mogoče, spet razpihati žerjavico in se pripraviti na nov projekt,« pa je dodal škofjeloški župan Tine Radinja.

Delo ne gre nikdar v nič

Ker je bil proces dela in priprav na Škofjeloški pasijon 2021 že začet in zdaj prekinjen, bo šlo torej že opravljeno delo v nič ali se bo nadaljevalo pri prihodnji uprizoritvi? »Delo ne gre nikdar v nič. Ne smemo pozabiti, da je prišlo do restavriranja originala, s čimer so veliko stvar pridobili ne le kapucini, temveč slovenska kulturna dediščina. Posnet je film, ki ga lahko pošljemo v svet, na Mestnem trgu smo postavili krasno obeležje – to niso majhne stvari,« je poudaril režiser Gartner.

V starem mestnem jedru Škofje Loke je bilo letos hitro opaziti, da je jubilejno pasijonsko leto. FOTO: Janez Porenta

Priti v srčiko kapucinov

In nadaljeval: »Velika stvar, ki ne gre v nič, je povezovalna skupnost. Nenehno smo bili v lepem stiku z umetniškimi vodji, nenazadnje tudi z županom, z vodjem projekta, z brati kapucini – z vsemi smo se znali usesti. Želel sem si tudi priti v srčiko kapucinov, ne le biti v stiku s p. Metodom Benedikom. Vesel sem, da sem lahko prišel v kapucinski samostan Škofja Loka, kjer so me vsi bratje sprejeli in smo se pogovarjali o pasijonu – to se je zgodilo prvič!«

Začetek po vsaj letu dni brez epidemije

Tako Vrhovec kot vodja projekta kakor Gartner kot režiser zaključujeta svoje delo, po enem letu brez pandemske slike pa bo Občina Škofja Loka izbrala novega vodjo projekta in objavila razpis za novega režiserja. Sicer pa je strokovni odbor Škofjeloškega pasijona med sklepe, s katerimi je potrdil odpoved, dal tudi sklep, da se ponovno pasijonsko dogajanje začne takoj, ko bo možno, torej po vsaj enem letu brez pandemije in ukrepov. Od začetka pasijonskih aktivnosti do predstave pa mine leto in pol do dve leti, je pojasnil Vrhovec.

Toda ob taki množici 1000 igralcev in načrtovanih 40.000 gledalcev je pasijon, ki bi bil z vseh vidikov varen in vzdržen, nemogoče zagotoviti. (Jakob Vrhovec)

Napredek tudi organizacijsko in finančno

Župan Radinja pa je dodal, da je »tokratni projekt napredoval tudi v organizacijskem in finančnem smislu. Precej bolje smo razumeli in si znali postaviti plane, kaj zahtevata takšna kakovost in raven uprizoritve, kakršni si Škofjeloški pasijon zasluži. Deloma se to kaže tudi v odločitvi, da ga ne moremo več prestavljati za po eno leto, temveč da tak projekt potrebuje nekaj let resnih priprav za to, da je lahko tako organizacijsko resen in odgovoren do naše dediščine, kot mora biti.«

Kupi v trgovini

Pasijon ubogih
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh