Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet let po terorističnem napadu v Nici rane še žive

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 07. 2021 / 10:24
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 10:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet let po terorističnem napadu v Nici rane še žive
Poklon žrtvam terorističnega napada julija 2016 v Nici FOTO: Vatican Media

Pet let po terorističnem napadu v Nici rane še žive

Na današnji dan pred petimi leti je znamenito francosko letovišče Nica pretresel teroristični napad, ki je zahteval 86 človeških življenj.

Moški je s tovornjakom zapeljal v množico ljudi, ki se je zbrala na Angleški promenadi v Nici, da bi obeležila francoski državni praznik. Kot poroča STA, so pet let po napadu rane preživelih še vedno žive. Mnogi še niso preboleli izgube bližnjih, številni pa imajo še vedno hude duševne težave. Sojenje domnevnim sostorilcem se bo začelo šele prihodnje leto.

31-letnega Francoza tunizijskega porekla Mohameda Lahouaieja Bouhlel, ki je 14. julija 2016 pozno zvečer z 19-tonskim tovornjakom zapeljal v množico ljudi, nato pa divjal še dva kilometra, so po napadu ubili policisti. Med 86 smrtnimi žrtvami terorističnega napada je bilo petnajst mladoletnikov, najmlajša žrtev je bila stara dve leti in pol; ranjenih je bilo več kot 200 oseb.

Sojenje domnevnim sostorilcem se bo začelo šele prihodnje leto.

Pet let po napadu rane še niso zaceljene. Psihiatri v mestni bolnišnici zaradi travm, ki so jih utrpeli ob napadu, še vedno spremljajo okoli 300 otrok, okoli sto jih po navedbah francoskih medijev potrebuje redno oskrbo. Mnogi se pet let pozneje v nočnih morah še vedno spominjajo napada, pri tem pa gre večinoma za osnovnošolske otroke.

Ob dogodkih, ki jih spominjajo na napad, pa imajo težave tudi odrasli. Številni nekdanji bolniki so se na psihiatrični oddelek bolnišnice vrnili po terorističnem napadu oktobra lani, v katerem so bili v cerkvi v Nici ubiti trije ljudje. Tudi številne družine, ki so izgubile svojce, se še vedno ne morejo sprijazniti z izgubo. Vlada jim je priskočila na pomoč s finančno podporo: okoli 2.000 ljudem, vključno s poškodovanimi, sorodniki umrlih in tistimi s psihološkimi težavami je izplačala 83 milijonov evrov, okoli 400 jih na izplačilo še čaka.

Ob koncu nocojšnje slovesnosti bodo v zrak spustili 86 golobov, v spomin na 86 smrtnih žrtev napada.

Sodni mlini pa meljejo zelo počasi. Začetek sojenja domnevnim sodelavcem napadalca je predviden šele novembra 2022. Predstavniki žrtev so nezadovoljni tudi zaradi dolgotrajnosti preiskave varnostnih ukrepov, ki so bili v veljavi v času napada.

Poleg tega se sorodnikom žrtev in oblastem še ni uspelo dogovoriti glede postavitve stalnega spomenika žrtvam, na katere zaenkrat še vedno spominja zgolj začasni spomenik v mestnem vrtu, kjer prirejajo tudi današnjo spominsko slovesnost ob obletnici napada. Te naj bi se udeležili predsednik francoske vlade Jean Castex, župan Nice Christian Estrosi in družine umrlih v napadu. Ob koncu slovesnosti bodo v zrak spustili 86 golobov, zvečer pa je predviden tudi koncert.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh