Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet ministrskih kandidatov uspešno prestalo zaslišanja

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 05. 2022 / 08:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2022 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet ministrskih kandidatov uspešno prestalo zaslišanja
Glasovanje o novi vladi v DZ bo predvidoma lahko že v sredo. FOTO: Tatjana Splichal

Pet ministrskih kandidatov uspešno prestalo zaslišanja

Pred matičnimi odbori in komisijo so bili včeraj zaslišani kandidati za ministre nove vlade mandatarja Roberta Goloba.

Predstavitev Matjaža Hana za kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo je kot ustrezno ocenilo 10 članov odbora DZ za gospodarstvo, štirje so bili proti. Han je v predstavitvi napovedal močan socialni dialog. Vprašanja članov odbora pa so se med drugim nanašala na napovedane spremembe pri obdavčitvi, zagotavljanje kadrov, državno lastništvo v turizmu, ukrepanje ob draginji.

Sledila je predstavitev kandidata za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Mateja Arčona. Da je bila uspešna, je menilo devet članov komisije, dva sta bila proti. 

Po potrditvi je Arčon izrazil upanje v nadaljnje konstruktivno sodelovanje, tako s strani koalicije kot opozicije, saj »Slovenci v zamejstvu in po svetu ne smejo biti predmet nekih razdvajanj, ampak skupni interes«. 

Poslancem so se predstavili ministrski kandidati za gospodarstvo, za Slovence v zamejstvu in po svetu, za kohezijo, za izobraževanje in za digitalno preobrazbo, vseh pet pa je uspešno prestalo prvo parlamentarno sito.

Skozi sito pristojnih odborov za gospodarstvo in zadeve EU je prešel tudi kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Predstavitev dosedanjega župana Murske Sobote je kot ustrezno ocenilo 11 članov odbora za gospodarstvo in 10 članov odbora za zadeve EU, neustrezna se je zdela trem oz. petim.

Kot prvo nalogo Jevšek vidi uspešen zaključek črpanja sredstev EU v obdobju 2014-2020 in dokončanje oblikovanja temeljnih dokumentov za obdobje 2021-2027.

Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo vsi kandidati prestali zaslišanja na matičnih odborih, bo glasovanje o vladi v DZ lahko že v sredo.

Tudi kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je bila uspešna na zaslišanju pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila predstavitev kandidatke ustrezna, je menilo devet članov komisije, štirje so bili proti.

Stojmenova Duh je napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Predstavitev kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, kot neustrezno pa pet. 

V svoji predstavitvi je Papič med drugim izpostavil potrebo po oblikovanju bele knjige (strateškega dokumenta o delovanju izobraževalnega sistema) tudi na področju univerzitetnega izobraževanja, kjer bodo strokovnjaki določili smernice za naslednje desetletno obdobje. Napovedal je tudi spremembe pri sistemu nacionalnega preverjanja znanja v osnovnih šolah.


Nalaganje
Nazaj na vrh