Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes zaslišanja kandidatov za ministre

Za vas piše:
T. M.
Objava: 28. 05. 2022 / 17:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2022 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes zaslišanja kandidatov za ministre
Zaslišanih je bilo več kandidatov. FOTO: Tatjana Splichal

Danes zaslišanja kandidatov za ministre

Danes so se začela zaslišanja kandidatov za ministre pred pristojnimi odbori in komisijo DZ. Prva sta bila na vrsti Matjaž Han in Matej Arčon.

Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je med današnjo predstavitvijo pred pristojno komisijo DZ izpostavil predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Menil je tudi, da ima urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zelo velik pomen.

Kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon je tako uspešno prestal zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo 9 članov komisije, 2 sta bila proti.


Odbor DZ za gospodarstvo je danes predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana ocenil kot ustrezno. Vprašanja so se med drugim nanašala na napovedane spremembe pri obdavčitvi, zagotavljanje kadrov, državno lastništvo v turizmu, ukrepanje ob draginji. Sam napoveduje posvetovanje in dialog z deležniki. Odbor je mnenje, da je bila predstavitev ustrezna, sprejel z 10 glasovi za in štirimi proti.


Kandidat za ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je s svojo predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve EU. Predstavitev dosedanjega soboškega župana je kot ustrezno ocenilo 11 članov odbora za gospodarstvo in 10 članov odbora za zadeve EU, neustrezna pa se je zdela trem oz. petim članom. 

Jevšek je kot prvo nalogo izpostavil uspešen zaključek črpanja sredstev EU v večletnem obdobju 2014-2020, pri čemer verjame, da bo Slovenija do konca 2023 uspešno izkoristila vseh nekaj manj kot 3,1 milijarde evrov, ki so ji na voljo, in dokončanje postopka oblikovanja in usklajevanja temeljnih dokumentov za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2021-2027, ko ji bo na voljo nekaj nad 3,2 milijarde evrov.


Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je pred pristojnim odborom DZ med drugim napovedal pripravo bele knjige o vzgoji in izobraževanju in spremembe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), katerega rezultati bi bili deloma upoštevani kot kriterij za sprejem v srednje šole. 

Papič je na predstavitvi pred odborom DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino uvodoma izpostavil potrebo po oblikovanju bele knjige (strateškega dokumenta o delovanju izobraževalnega sistema) tudi na področju univerzitetnega izobraževanja, kjer bodo strokovnjaki določili smernice za naslednje desetletno obdobje.


Prav tako je bila kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh uspešna na današnjem zaslišanju pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila predstavitev kandidatke ustrezna, je menilo devet članov komisije, štirje so bili proti. 

Nalaganje
Nazaj na vrh