Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet nekrščanskih navad za kristjane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 08. 2013 / 09:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet nekrščanskih navad za kristjane

Pet nekrščanskih navad za kristjane

Česa se moramo kristjani naučiti, če želimo biti slišani v današnjem svetu.
Phil Cooke, ameriški medijski svetovalec in javni kritik sodobne ameriške krščanske kulture, je na svoji spletni strani objavil seznam t.i. 'nekrščanskih' navad, ki bi jih po njegovem mnenju morali osvojiti kristjani, če želimo, da bo v današnjem, vse bolj sekulariziranem svetu slišati tudi naš glas. Kot so zapisali njegovi stanovski kolegi, Cookova kritika izhaja iz njegove globoke ljubezni do krščanstva.

Cooke pojasnjuje, da navade, ki jih opisuje, označuje kot 'nekrščanske', ker jih krščanska kultura iz številnih razlogov zavrača, zaradi česar ne sodijo med oblike tradicionalnega krščanskega vedenja. Eden izmed osrednjih razlogov, da kristjani v današnji kulturi izgubljamo svoj glas, pa tiči v tem, da ne razumemo in ne obvladamo teh kritičnih navad.

Cooke je na svoj seznam uvrstil:

1) Soočanje: starozavezni preroki in voditelji prve Cerkve se niso bali izzvati ljudi. Ko govorimo o evangeliju, se ne smemo o ničemer pogajati. Pavel je Timoteja učil, naj bo usmiljen, toda trden v svoji veri. Čas je, da dvignemo merila svojega ravnanja, svojih obveznosti, svojih stališč in svoje odličnosti. Bodimo usmiljeni in ljubeči. Toda ko se zgodi nekaj slabega, ko ravnanje našega brata prestopi meje dopustnega, se ne smemo bati soočenja.

2) Spor: če govorimo resnico, to neizbežno povzroči spor, saj resnica nekomu slej ko prej ne bo všeč. Zato imamo izbiro – da se upremo ali pa umaknemo. Nobene potrebe ni, da ravnamo kot tepčki ali pa da imamo vedno vse pod nadzorom. Toda pride trenutek, ko moramo biti drzni. Kar vprašajte koptske kristjane na Srednjem Vzhodu, ki so nenehno žrtve preganjanja. Sveto pismo pravi, da 'železo kuje železo' – toda to se zgodi le v primeru, ko se dva kosa železa kujeta drug ob drugega.

3) Bodite neusmiljeni: bodite neusmiljeni na enem pomembnem področju: do samega sebe. Bodite neusmiljeni do svoje predanosti Kristusu. Bodite neusmiljeni do svoje intelektualne rasti. Bodite neusmiljeni do uspešnih zaključkov. Eno izmed najširših področij, na katerem bi morali biti neusmiljeni, pa je naš čas. Koliko časa zapravimo za pritoževanje o svojih težavah ljudem, ki nam ne morejo pomagati pri njihovem reševanju? Koliko časa o nečem le govorimo, ko bi pravzaprav morali že ukrepati? V odnosu do soljudi bodimo usmiljeni. V odnosu do samih sebe in našega časa pa bodimo neusmiljeni.

4) Sodite: to smo resnično pokvarili. Ko Sveto pismo govori o sodbi, govori o ljudeh, ne pa o ravnanju, o kakovosti dela ali rezultatih. Nemogoče je soditi motivacijo posameznikovega srca ali pa njihov položaj pred Bogom. Vsekakor pa lahko sodimo zunanje rezultate. Pod pretvezo 'nesojenja' zaposlenim dopuščamo, da slabo opravijo svoje delo, da projekti niso učinkoviti, da spodbijamo nauke. Še najbolj pa smo morda duhovnikom in krščanskim voditeljem dopustili, da zaradi pomanjkanja naših očitkov ne upoštevajo moralnih meril, kar spodkopava moralno avtoriteto Cerkve znotraj naše kulture.

5) Recite ne: Warren Buffett takole pravi: »Razlika med uspešnimi in resnično uspešnimi ljudmi je v tem, da resnično uspešni ljudje rečejo 'ne' skoraj vsaki stvari.« Seveda lahko tudi pri tem pretiravate, toda če nikoli ne rečete 'ne', se vse življenje osredotočate le na potrebe drugih ljudi, ne pa na svoje lastne. Seveda želimo ljudem pomagati in jim služiti. Toda če nas je Bog poklical, da v svojem življenju nekaj dosežemo, bomo morali marsičemu reči 'ne'. Pravzaprav se moramo naučiti reči 'ne' tudi dobrim stvarem, zato da bomo lahko dosegli nekaj velikega.

Na vseh teh področjih seveda lahko zaidemo v skrajnost in naše ravnanje postane negativno. Prebirajte Sveto pismo in spoznali boste, kako so našteta ravnanja ljudje osvojili na način, da so lahko sledili Božjemu klicu in dosegli velike stvari.

(Opozorilo: seveda ne prevzemam odgovornosti za vse krepostne kritike, na katere boste naleteli, ko boste izvajali naštete navade.)

Vir: http://philcooke.com/five-non-christian-habits-christians-need-to-learn/
Foto: arhiv Družine / T. S.




Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh