Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petdeset let washingtonske bazilike Brezmadežnega spočetja

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 25. 11. 2009 / 08:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Petdeset let washingtonske bazilike Brezmadežnega spočetja

Pred petdesetimi leti so posvetili največjo katoliško cerkev v Združenih državah Amerike

Ameriški katoliški škofje so se minuli ponedeljek zbrali v Washingtonu v baziliki Brezmadežnega spočetja, kjer so obhajali 50-letnico posvetitve največje katoliške cerkve v Združenih državah Amerike, ki je ena od najmogočnejših na svetu. Slovesno sveto mašo v omenjenem narodnem svetišču je ob somaševanju 50 škofov vodil washingtonski nadškof Donald William Wuerl.

Apostolski nuncij v Združenih državah Amerike nadškof Pietro Sambi je pri maši prebral sporočilo, ki ga je papež Janez XXIII. poslal washingtonskim vernikom ob posvetitvi bazilike 20. novembra leta 1959. Škof v Wheelingu in Charlestonu, Michael Bransfield, pa je v homiliji dejal, da je cerkev postala kraj navdiha in podpore za tiste, ki so po drugem vatikanskem cerkvenem zboru svojo vero poskusili živeti na nov način.

Temeljni kamen za baziliko Brezmadežnega spočetja je bil položen 23. septembra leta 1920 v navzočnosti več kot 10.000 vernikov. Gradbena dela so bila leta 1929 prekinjena zaaradi takratne gospodarske in finančne krize. Leta 1953 pa so se ameriški katoliški škofje zavzeli za dokončanje cerkve. Šest let pozneje, leta 1959, je bila cerkev blagoslovljena in posvečena, 12. oktobra leta 1990 pa jo je papež Janez Pavel II. povišal v manjšo baziliko.

V kripti manjše bazilike Brezmadežne v Washingtonu so slovenski rojaki v Združenih državah Amerike postavili kapelo, posvečeno Mariji Pomagaj z Brezij in se tako tudi na bogoslužni ravni vpisali v zgodovino katoliške Cerkve v ZDA.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh