Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petdeset tisoč kristjanov iz Homsa že zapustilo mesto

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 04. 2012 / 15:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Petdeset tisoč kristjanov iz Homsa že zapustilo mesto

Sirski pravoslavni škofovski sedež zavzeli uporniki, kristjani prepuščeni sami sebi.

Kristjani v Siriji so v državljanski vojni razpeti med dvema frontama in so trenutno prepuščeni sami sebi – petdeset tisoč kristjanov je že zapustilo mesto Homs in poiskalo zatočišče v bližnjih vaseh – na to sta med obiskom v sosednji Avstriji opozorila sirska pravoslavna nadškofa Evstacij Matta Roham iz Jezire in Evfrata ter Silvanus Petros iz Homsa in Hame.

Nadškof Petros je na tiskovni konferenci poročal, da je v spopadih v Siriji življenje izgubilo že dvesto petdeset ljudi. Na tisoče stanovanj in hiš je oropanih in uničenih. Nihče ne ve, ali se bo lahko kdaj vrnil v Homs. Trenutni položaj je 'ena sama drama'. Kljub temu kristjani poskušajo ostati v domovini. Kot je še dejal nadškof Petros, je malo možnosti za vrnitev, ko enkrat zapustijo Sirijo.

Njegov škofovski sedež so že pred mesecem dni zasedli uporniki, ki so si tam uredili bojni štab. Tudi sosednjo sirotišnico je morala Cerkev izprazniti. Otroke so v sili nastanili po okoliških vaseh. Tam pa za male sirote in begunce ni nikakršne možnosti, da bi obiskovali šolo.

Rešitev krize bi lahko dosegli le z mirnim dialogom, je poudaril nadškof Roham: »Kristjani smo v trenutnem sporu nevtralni. Želimo si dobrih odnosov z vsemi sprtimi stranmi.«

Oba sirska pravoslavna nadškofa sta se v Avstriji sestala s tamkajšnjim zunanjim ministrom Michaelom Spindeleggerjem, ki je izpostavil, da morajo sprte strani nujno upoštevati premirje, ki ga zahteva Varnostni svet Združenih narodov, sirska vlada pa mora z naseljenih območij umakniti težko orožje. Le v tem primeru obstaja možnost za začetek političnega dialoga, katerega cilj bi morala biti izgradnja svobodne in demokratične pravne države.

Na fotografiji: sirsko mesto Homs (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh