Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peter Kanizij

Objava: 15. 12. 2011 / 09:14
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peter Kanizij

Peter Kanizij

Peter, Pero, Perica, Peran, Perko, Peterček, Petja, Petko; Petra

Zavetnik: katoliške organizacije v Nemčij

Atributi: lobanja, razpelo, katekizem in pero


Že vzdevka, ki so mu ju nadeli: kladivo protestantizma in drugi apostol Nemčije, kažeta, kako pomembno vlogo je odigral Peter Kanizij v svojem času in prostoru. Bil je duša katoliškega obnovitvenega dela na Nemškem in v širšem katoliškem svetu, velik po svojem znanju in talentih, še večji pa po svoji ljubezni do mladine, preprostega ljudstva in Cerkve, ki ji je predano služil, jo branil in prenavljal.

Ime: Peter, latinsko Petrus izhaja iz latinske in grške besede petra, »skala«, prevedeno iz hebrejskega imena Kefa z istim pomenom.

Rodil se je 8. maja 1521 v Nymwegnu na Holandskem,
umrl pa 21. decembra 1597 v Fribourgu v Švici.

Družina: Rodil se je v premožni družini Jakoba Kanizija, župana v Nymwegnu, ter Egidije van Houweningen. Mati mu je kmalu umrla.

Študij: Bil je izredno nadarjen in vsestransko izobražen; v Kölnu je študiral filozofijo, umetnost, civilno pravo, kasneje še teologijo in kanonsko pravo, v Bologni pa je dosegel doktorski naslov.

Sodobniki: Peter Faber, sv. Ignacij Lojolski, Karel Boromejski, Frančišek Saleški, Martin Luter, papeža Pavel III., Julij III., ljubljanski škof Urban Tekstor, cesar Ferdinand I.

Skupnost: Bil je prvi Nemec, ki je 8. maja 1543 vstopil v novo­ustanovljeni jezuitski red in sodeloval pri ustanovitvi prve jezuitske hiše v Kölnu. Leta 1546 je bil posvečen v duhovnika, slovesne zaobljube pa je napravil v Rimu jeseni leta 1549.

Službe: Pridigal in deloval je kot dušni pastir v Nemčiji, Švici, Avstriji in na Češkem. Sodeloval je na tridentinskem koncilu, bil rektor univerze in profesor teologije v Ingolstadtu, profesor, stolni in dvorni pridigar na Dunaju, učil je v Messini na Siciliji, delal v Augsburgu, Pragi, Münchnu in Innsbrucku. Imel je stike z vsemi pomembnimi katoličani svojega časa, sodeloval pri vseh velikih cerkvenopolitičnih pogajanjih in odločanjih, spoštovali in cenili so ga tako papeži kakor tudi cesar. Nazadnje je deloval v Fribourgu, kjer je ustanovil kolegij sv. Mihaela.

Kreposti: Kljub svoji učenosti in ugledu je bil Kanizij človek za vse stanove, bil je najbolj neutrudljiv pridigar svojega časa, najraje pa se je zadrževal med otroki in mladino, saj mu je bila skrb za njihovo vzgojo ena najpomembnejših nalog. Bil je človek močne vere in velike zvestobe Cerkvi, kljub njenim napakam. Bil je dobrohoten in ponižen: ko ni mogel več pisati, je vzel metlo in pometal samostanske hodnike ali pa v kuhinji pomival posodo.

Dela: Ohranilo se je več kot 12.000 velikih pol njegovih pridig, številna pisma, spomenice in poročila, njegovo najbolj znano delo pa je trojni katekizem za otroke, srednješolce in študente.

Zavetnik: Nemčije, škofij Innsbruck in Brixen; tudi katoliških časnikarjev in piscev katekizmov.

Upodobitve: Na upodobitvah je naslikan v jezuitskem oblačilu, njegovi atributi so lobanja, križ, katekizem in pero. Upodabljajo ga tudi, kako sede razlaga otrokom katekizem.

Beatifikacija: 20. novembra 1864 ga je papež Pij IX. imenoval za blaženega, 21. maja 1925 pa Pij XI. za svetnika in cerkvenega učitelja.

Goduje: 21. decembra, prej 27. aprila.
Nazaj na vrh