Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peter Seewald: »Afera Vatileaks ni vzrok za papežev odstop«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 02. 2013 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Peter Seewald: »Afera Vatileaks ni vzrok za papežev odstop«

Nemški časnikar, avtor knjige 'Luč sveta', v reviji 'Focus' o svojih zadnjih srečanjih z Benediktom XVI.

Po mnenju časnikarja Petra Seewalda t.i. 'afera Vatileaks' ni vzrok za odstop papeža Benedikta XVI. s položaja poglavarja katoliške Cerkve, poroča nemška katoliška agencija KNA s sklicevanjem na nedavno izdajo revije Focus. Izdaja zaupnih dokumentov papeža 'ni vrgla s tira', prav tako pa mu ni vzela volje do papeževanja, zatrjuje Seewald, ki je to izvedel iz ust samega svetega očeta, ko se je v lanskem avgustu dobro uro in pol z njim zadržal v pogovoru v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu.

Pri aferi Vatileaks je šlo za krajo zaupnih dokumentov iz papeževih zasebnih prostorov. V začetku lanskega oktobra je vatikansko sodišče za krivega spoznalo papeževega majordoma Paola Gabrieleja, ki je službo pri svetem očetu opravljal od leta 2006, in ga obsodilo na osemnajstmesečno zaporno kazen. Tik pred božičem je Benedikt XVI. svojega nekdanjega sodelavca pomilostil.

Seewald v 'Focusu' poroča o večih pogovorih s papežem. Ta naj bi glede izdaje svojega nekdanjega sodelavca dejal: Ne gre za to, »da bi kar tako obupal ali pa zapadel v nekakšno svetobolje. Zdi se mi preprosto nerazumljivo. Tudi ko osebo vidim, ne morem razumeti, kaj si od tega lahko obeta. V to psihologijo nikakor ne morem prodreti«, je po Seewaldovih navedbah pojasnil papež.

Kot avtor knjige pogovorov s papežem z naslovom 'Luč sveta' piše v nemški reviji 'Focus', se je Benediktu XVI. zdelo pomembno, da pri obravnavi primera 'ohranijo neodvisnost vatikanskega sodišča, da ni vladar tisti, ki reče, zdaj pa bom stvari vzel v svoje roke'. Seewald poroča, da Benedikta XVI. še nikoli prej ni videl tako izčrpanega in utrujenega. S poslednjimi močmi je nemški papež dokončal tretji del svoje knjige o Jezusu. »Moja zadnja knjiga«, je Seewaldu komentiral sveti oče.

Do zadnjega srečanja v Vatikanu, piše Seewald, je prišlo pred približno desetimi tedni. Na Seewaldovo vprašanje »Kaj lahko še pričakujemo od Vašega pontifikata?« mu je cerkveni poglavar poleti odvrnil: »Od mene? Ne več prav veliko. Saj sem že star, moči mi pešajo. Menim, da to, kar sem doslej storil, kar zadošča.« Seewald trenutno piše biografijo o papežu, zato se je v zadnjih mesecih z njim večkrat sestal.

Srečanja med papežem Benediktom XVI. in Seewaldom je minulo soboto na tiskovni konferenci v Vatikanu potrdil tudi tamkajšnji tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Seewald se je s svetim očetom sestal julija in novembra lani. Nemški avtor po Lombardijevih besedah pripravlja časnikarsko biografijo o Benediktu XVI.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7A6306D833D67936C125782C002FC65D?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh