Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peterica dva dni ujetih v Križni jami uspešno rešena

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 01. 2024 / 16:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peterica dva dni ujetih v Križni jami uspešno rešena
Srečen konec dvodnevne negotovosti. FOTO: FB Jamarska reševalna služba

Peterica dva dni ujetih v Križni jami uspešno rešena

Nesrečna zgodba s srečnim koncem: jamarski reševalci so danes popoldne iz Križne jame uspešno rešili vseh pet oseb, tričlansko družino in dva vodnika, ki so bili tam ujeti od sobote popoldne, ko jim je izstop preprečil visok vodostaj vode, ki je preglavice povzročal tudi reševalcem, ki do ujetih niso mogli s čolnom.

Da je reševalna akcija uspešno končana, je za STA potrdil Walter Zakrajšek iz Jamarske reševalne zveze Slovenije. Pet oseb je bilo ujetih približno 2,1 kilometra od vhoda v jamo. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, pa je prišla iz smeri Hrvaške in presenetila tudi izkušena jamska vodnika, je potrdil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Tričlanska družina s polnoletnim otrokom

Tričlanska družina (s polnoletnim otrokom) se je na komercialni ogled priljubljene Križne jame odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame v soboto zjutraj ob 8. uri, ker pa se ob predvideni uri – ob 15. uri – ni vrnila iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo, ugotovil porast vode in ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Preglavice povzročale brzice

Potapljači so se do ujetih s težavo prebili že prvo noč in jih oskrbeli z najnujnejšim, preglavice pa so jim povzročale brzice, zato do njih niso mogli s čolnom. Danes se jim je to vendarle posrečilo in so jih ob pomoči potapljačev s čolnom tudi prepeljali iz jame. Ob 14.37 so sporočili, da so reševalci in ujete osebe že na lokaciji med prvim in drugim jezerom in naj bi iz jame prišli dobro uro pozneje.

Ekipa požrtvovalnih reševalcev, zaslužna, da so vsi ujeti že na varnem. FOTO: FB Jamarska reševalna služba

Ob 15.05 vsi rešeni

Ob 15.20 pa so je Jamarska reševalna služba Slovenije na družbenem omrežju objavila, da je reševanje uspešno zaključeno in da so ob 15.05 vsi reševalci in ujete osebe prišli iz jame, peterica ujetih je bila rešena po dveh dneh. »Čestitke vsem reševalnim enotam in logistični podpori za odlično izpeljano akcijo,« so zapisali.

Nihče ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja

Po prihodu iz jame je peterico pregledala ekipa nujne medicinske pomoči, ki je potrdila, da so ujeti nesrečni dogodek zelo dobro prenesli, saj nihče od njih ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja. Prvo psihološko pomoč jim je po vrnitvi iz jame nudila Barbara Čibej Žagar, civilna zaščita pa je poskrbela za njihov prevoz domov.

Vsi sodelujoči so prostovoljci

Kot je izpostavil poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, se premalo zavedamo, kakšne ljudi imamo na voljo, saj so morali po njegovih besedah v preteklosti na nesreče v Španiji ali Franciji prihajati reševalci iz tujine. Zakrajšek pa je spomnil, da so vsi sodelujoči prostovoljci, ki namenjajo svoj prosti čas, tudi ob koncih tedna in praznikih, pomoči in reševanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh