Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petrov novčič 2022: manj darov, podvojen prihodek

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 07. 2023 / 09:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2023 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petrov novčič 2022: manj darov, podvojen prihodek
Petrov novčič je papeški sklad, ki se uporablja za človekoljubne namene, delovanje rimske kurije in vatikanskih veleposlaništev. FOTO: Tatjana Splichal

Petrov novčič 2022: manj darov, podvojen prihodek

Vatikanski človekoljubni sklad Petrov novčič je v letu 2022 ustvaril 107 milijonov evrov prihodkov: od tega je 43,5 milijona evrov prišlo iz darov, 63 milijonov evrov pa iz različnih finančnih operacij, kot je recimo prodaja nepremičnin v lasti sklada, so v teh dneh sporočili iz Vatikana.

Darovi so se v primerjavi s 44,4 milijoni evrov v letu 2021 nekoliko zmanjšali, medtem ko so prihodki sklada več kot dvakrat višji v primerjavi z letom 2021, ko se je v skladu nabralo 46,9 milijona evrov. Odhodki sklada so v tem časovnem obdobju znašali 95,5 milijona evrov, vatikanske podatke povzemajo pri spletnem portalu La Croix International.

V nadaljevanju predstavljamo nekatere poudarke iz poročila o darovih, ki jih je v letu 2022 prejel sklad Petrov novčič.

Prispevki, ki jih je v letu 2022 prejel sklad Petrov novčič, so znašali 93,8 milijona evrov in so služili dvema osrednjima namenoma.

Prihodki iz darov

27,4 milijona evrov (63 %) darov, prejetih iz škofij

12,6 milijona evrov (29 %) od fundacij

11 milijonov evrov (25,3 %) iz Združenih držav Amerike, ki so prispevale največji delež

3,5 milijona evrov iz Južne Koreje, druge države, ki je prispevala največ sredstev, in več kot dvakrat več, kot je darovala leto prej

Druge večje države darovalke so še Italija (6,7 %), Brazilija (3,4 %) in Nemčija (3 %).

Darove so prispevale tudi fundacije (29 %), zasebni darovalci (5,5 %) in verski redovi (2,5 %) - ter prek svetovne nabirke, spletne strani in oporok.

FOTO: arhiv Družine

Odhodki

V skladu s poročilom za leto 2022 so prispevki, ki jih je v letu 2022 prejel sklad Petrov novčič, znašali 93,8 milijona evrov in so služili dvema osrednjima namenoma: »financiranju dejavnosti služenja, ki jih izvajajo dikasteriji, posamezne enote in organi Svetega sedeža«, ter spodbujanju »človekoljubnih pobud za osebe v stiski«.

Projekti so bili razdeljeni med 72 različnih držav, pri čemer so največji delež (34 %) prejele afriške države.

Od vseh prejetih prispevkov je bilo 77,6 milijona evrov namenjenih podpori dejavnosti Svetega sedeža, 16,2 milijona evrov pa za projekte neposredne pomoči najbolj ranljivim, kot je pomoč ljudem in družinam v stiski, migrantom in beguncem, škofijam, župnijam, verskim ustanovam ter prebivalstvu, ki so ga prizadele naravne nesreče ali vojne.

Projekti so bili razdeljeni med 72 različnih držav, pri čemer so največji delež (34 %) prejele afriške države. Projekti, ki jih je prav tako financiral sklad Petrov novčič, so bili namenjeni evangelizacijski navzočnosti krajevnih Cerkva v stiski ter širitvi in ohranjanju evangelizacijske navzočnosti v novih krajevnih Cerkvah.

Praksa, da kristjani darujejo denar nasledniku apostola Petra, ima korenine v Novi zavezi, saj je sv. Pavel spodbujal skupnosti, ki jih je ustanovil, naj zbirajo denar za matično Cerkev v Jeruzalemu.

Petrov novčič

Petrov novčič je papeški sklad, ki se uporablja za človekoljubne namene, delovanje rimske kurije in vatikanskih veleposlaništev. Nabirka za sklad se vsako leto izvaja okoli 29. junija, praznika apostolov sv. Petra in Pavla. Z zbiranjem denarja katoliški verniki prispevajo sredstva za papeževo pravico do odločanja, kako zadovoljiti finančne potrebe Svetega sedeža in financirati človekoljubne dejavnosti.

Današnji sklad Petrov novčič so konec 19. stoletja ustanovili evropski katoličani, da bi finančno pomagali papežu po izgubi papeških držav. Praksa, da kristjani darujejo denar nasledniku apostola Petra, ima korenine v Novi zavezi, saj je sv. Pavel spodbujal skupnosti, ki jih je ustanovil, naj zbirajo denar za matično Cerkev v Jeruzalemu.

Kupi v trgovini

Razprodano
Knjiga meseca junija
Tisoč darov
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh