Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petrov novčič: lani za deset milijonov evrov dobrodelnih projektov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 06. 2022 / 19:22
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petrov novčič: lani za deset milijonov evrov dobrodelnih projektov
Sredstva iz nabirke za Petrov novčič so namenjena tudi delu misijonarjev. FOTO: arhiv Družine

Petrov novčič: lani za deset milijonov evrov dobrodelnih projektov

V Vatikanu so objavili obračun nabirke za Petrov novčič, ki podpira papeževo služenje in dobrodelnost po vsem svetu: z okoli 47 milijoni evrov prihodkov je bila ponujena podpora v nujnih primerih v 67 državah, največ pa prispevajo ZDA, Italija in Nemčija.

»Cerkev smo mi vsi! Vsi tisti, ki hodijo za Gospodom Jezusom in ki se v njegovem imenu približajo najmanjšim in trpečim ter jim skušajo nuditi vsaj nekaj olajšanja, tolažbe in miru,« so besede papeža Frančiška, ki jih je spregovoril med splošno avdienco 29. oktobra 2014, in po poročanju Radia Vatikan potrjujejo pet strani številk, ki za leto 2021 prikazujejo obračun za Petrov novčič, tradicionalno nabirko, ki konec junija odreja sredstva, pridobljena z velikodušnostjo posameznih vernikov, škofij in dobrodelnih organizacij tako za podporo papeževi dobrodelnosti do potrebnih na planetu kot tudi za strukture, ki spremljajo njegovo apostolsko poslanstvo.

Splošna slika leta 2021

Podpora za lansko leto se je udejanjila v nabirki, ki je skupno dosegla skoraj 47 milijonov evrov, v primerjavi z odhodki v višini 64,3 milijonov evrov. Za primerjavo: leta 2020 je nabirka malce presegla 44 milijonov, po besedah pristojnih pa se je že v letih med 2015 in 2020 zmanjšala za 23 odstotkov, za dodatnih 18 odstotkov pa je bila v letu 2020 prizadeta zaradi epidemije.

Z zemljepisnega vidika so v Petrov novčič leta 2021 največ prispevale ZDA, ki jim sledijo Italija, Nemčija, Koreja in Francija.

Celotne prihodke v letu 2021 predstavljajo različne postavke, ki polnijo Petrov novčič, začenši z nabirko ob prazniku svetih Petra in Pavla po vseh škofijah sveta, pa do darov, ki so bili prejeti prek nakazil, donacij, volil, dediščine in prek kreditov, izvršenih z uporabo spletne strani https://www.obolodisanpietro.va/en/dona.html. Največji delež donacij (65 odstotkov) so prispevale škofije, drugih približno 10 odstotkov je prišlo od različnih skladov, nekaj manjših vsot pa so prejeli od zasebnih darovalcev in redovnih ustanov. Z zemljepisnega vidika so v Petrov novčič leta 2021 največ prispevale ZDA (29,3%), ki jim sledijo Italija (11,3%), Nemčija (5,2%), Koreja (3,2%) in Francija (2,7%). Nabirka po državah je pokrila 75 odstotkov celote, ostalo vsoto pa so Svetemu sedežu dodelili različni skladi in redovne ustanove.

Porazdelitev zneskov

Področja, ki jim Petrov novčič nakazuje sredstva, po eni strani zadevajo službo, ki jo izvaja rimska kurija, po drugi strani pa številne dobrodelne dejavnosti, ki neposredno pomagajo najbolj potrebnim. Od 65,3 milijona evrov, ki so bili porabljeni leta 2021, je bilo 46,9 milijona evrov financiranih ravno s pomočjo darov, ki so prišli prek leta, medtem ko je bilo ostalih 18,4 milijonov evrov financiranih iz premoženja Petrovega novčiča. Natančneje: 55,5 milijonov evrov so prispevali dejavnostim, ki jih spodbuja Sveti sedež pri izvajanju papeževega apostolskega poslanstva, približno 10 milijonov evrov pa zadeva projekte pomoči.

Izstopajo tri področja posredovanja: socialni projekti, podpora evangelizacijski navzočnosti Cerkva v težavah ter širjenje in vzdrževanje evangelizacijske navzočnosti.

Pomoč najbolj potrebnim

Za pomoč, nudeno škofijam z malo sredstvi, redovnim ustanovam in vernikom v hudih težavah (ubogi, otroci, ostareli, odrinjeni, pa tudi žrtve naravnih katastrof, žrtve vojn, begunci, migranti, itd.) je sveti sedež leta 2021 podaril prek 35 milijonov evrov in del tega prispevka, omenjenih 10 milijonov evrov, je prišel iz Petrovega novčiča. Ta vsota je omogočila začetek 157 projektov v 67 državah. Pomoč je dobila predvsem Afrika (41,8%), ki ji sledita Amerika (23,5%) in Evropa (1%). Izstopajo tri področja posredovanja: socialni projekti (gradnja šol, projekti za zaščito človekovega dostojanstva, itd.), podpora evangelizacijski navzočnosti Cerkva v težavah (na primer gradnja študentskih domov v Južnem Sudanu in Indoneziji) ter širjenje in vzdrževanje evangelizacijske navzočnosti (gradnja novih cerkva).

Pomoč papeževemu poslanstvu

55,5 milijonov evrov, ki so bili leta 2021 namenjeni podpori papeške službe, je v istem letu financiralo za 23 odstotkov povečane celotne izdatke dikasterijev, ki so namenjeni apostolskemu poslanstvu v istem letu, brez administrativnih, ki znašajo 237,7 milijonov. Gre za strukture, ki jih je prenovila nedavna Apostolska konstitucija Praedicate Evangelium, in sodelujejo s papežem pri njegovem poslanstvu na čelu vesoljne Cerkve ter vključujejo različne oblike, v katerih se izraža evangelizacija (duhovna, izobraževalna, za pravičnost, za komunikacijo, za politično dobrodelnost, za diplomatsko dejavnost, itd.).

Pomembno je sodelovati, ker si ne moremo predstavljati, da bi bilo poslanstvo Cerkve mogoče vzdrževati brez prispevka vernikov.

Pred letom dni, na vigilijo nabirke, je prefekt Tajništva za ekonomijo, jezuit p. Juan Antonio Guerrero Alves, v pogovoru za vatikanski časnik L'Osservatore Romano poudaril pomen prispevka, ki ga zagotavlja Petrov novčič: »Pomembno je sodelovati, ker si ne moremo predstavljati, da bi bilo poslanstvo Cerkve mogoče vzdrževati brez prispevka vernikov. Oznanjevanje evangelija po vsem svetu, z vsem, kar to vključuje, predvideva podporno strukturo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh