Zapri
Iskanje

Pica vsak dan?

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 12. 05. 2022 / 16:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 15:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pica vsak dan?

Pica vsak dan?
»Kaj se zgodi, če študent dan za dnem jé hitro hrano?« FOTO: Pexels
Vprašanje bralke: Najstarejši sin je prvo leto študent. Živimo sicer v Ljubljani, kjer tudi študira, vendar se čez dan vseeno prehranjuje na študentske bone, zvečer pa skupaj pojemo večerjo. Skrbi me, ker skoraj vsak dan za kosilo izbere pico, burger, burek, vse to sicer dobi na bone, ampak vseeno … Kaj se zgodi, če dan za dnem je(mo) takšno hitro hrano?

Odgovarja: Mojca Koman, strokovnjakinja za zdravo prehrano 

Zanimivo vprašanje ste zastavili in verjetno se s tem obremenjujeta še marsikatera mama in oče. Tudi sama sem zavijala z očmi, včasih kaj omenila, večinoma pa molčala. Upala sem na to, da sem svoje delo že opravila. 

Sčasoma je moj študent odkril, da mu pica preprosto ne daje več zadovoljstva, in prišel je čas, ki ga je poimenoval: »Ne morem več videti pice!« Ta čas je pri mojem sinu nastopil po nekaj mesecih, morda bo pri kom prej ali kasneje. 

Organizem potrebuje pester izbor hranil. 

Vse je odvisno od dela, ki smo ga kot starši opravili v prvih letih in ga še zdaj, saj smo zgled tudi, ko so otroci že skoraj odrasli.

Študentska leta so čas svobode, ko se ovrednoti vse naše prejšnje delo. Vem, da se vsak starš trudi po svojih močeh, in vem, da ni nikogar brez napak. Vendar ta čas svobode jim moramo pustiti.

Slabosti prehranjevanja s »hitro hrano« so podobne tistim, ko bi se človek prehranjeval vsak dan s testeninami, rižem ali polento … Gre preprosto za to, da organizem potrebuje pester izbor hranil, ki jih dobi le z raznoliko hrano/jedmi/živili, izkoristek hranil je odvisen od raznolikosti priprave jedi, se pravi, naš jedilnik mora biti sestavljen zelo pestro in pisano. 

Pomanjkanje hranil se kaže v slabi odpornosti, utrujenosti, nemirnosti in nezbranosti, slabše se celijo rane, izpadati začno lasje, koža se lušči in tako naprej.

Vaša skrb je razumljiva in iskreno upam, da ste sina o zdravi prehrani naučili dovolj. S prepričevanjem boste zdaj naredili le malo. 

Morda se vam sin upira, če ste bili preveč vneti, tudi to je mogoče. Morda zgolj želi jesti s prijatelji, ti pa (še) izbirajo le hitro hrano. Verjamem pa, da vsak prej ali slej najde svojo pot, ki je skupek vsega od prej.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (19/2022).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close