Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pismo Odbora za pastoralo zdravja pri SŠK za 13. svetovni dan bolnikov

Objava: 11. 02. 2005 / 13:22
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pismo Odbora za pastoralo zdravja pri SŠK za 13. svetovni dan bolnikov

Papež Janez Pavel II. je pred dvanajstimi leti 11. februar izbral za svetovni dan bolnikov. Meni, da bolniki zaslužijo tolikšno pozornost, da se jih moramo vsaj po vsem katoliškem svetu enkrat na leto posebej spomniti.

»Papež Janez Pavel II. je pred dvanajstimi leti 11. februar izbral za svetovni dan bolnikov. Meni, da bolniki zaslužijo tolikšno pozornost, da se jih moramo vsaj po vsem katoliškem svetu enkrat na leto posebej spomniti.

11. februar je izbral zato, ker se ta dan spominjamo Lurške Matere Božje, na priprošnjo katere je ozdravelo že mnogo bolnikov. Lurd, kjer se je leta 1858 Marija osemnajstkrat prikazala pastirici Bernardki, velja za mesto čudežev. Čudeži se dogajajo pred votlino prikazovanj, med kopanjem v lurški vodi ter zlasti med evharistično procesijo in blagoslovom z Najsvetejšim.

Dogajajo pa se tudi med mašno daritvijo. V Lurdu so ozdraveli bolniki z zelo različnimi neozdravljivimi boleznimi. Ozdravljenja presegajo naravne zakone. Za kar so se zdravniki dolgo zaman trudili, to v Lurdu nenadoma uspe. Ni dvoma, da je tu na delu moč, ki je višja od moči narave. In to je Bog, ki ozdravlja po Marijini priprošnji.

Papež je s tem namenom spominski dan Lurške Matere Božje, 11. februar, razglasil za svetovni dan bolnikov.

Sv. oče za ta dan vsako leto napiše posebno poslanico. Letošnja nosi naslov »Kristus, upanje Afrike«. V njej sporoča, da bo letos po desetletnem premoru Afrika spet gostiteljica osrednjih slavij ob svetovnem dnevu bolnikov. Odvijala se bodo v svetišču Marije, Kraljice apostolov, v Yaounde v Kamerunu. S tem bo izražena konkretna vzajemnost do ljudstev afriške celine, ki jih preizkušajo velike zdravstvene stiske. Tukaj je veliko ljudi bolnih, ranjenih, nemočnih, odrinjenih na rob družbe in zapuščenih. Afriško celino posebej pesti bič aidsa, ki na tem področju marsikje seje hudo trpljenje in veliko smrti.

Letos je leto evharistije. Evharistija pomeni Kristusovo trajno navzočnost med nami pod podobama kruha in vina. Oblikuje vsakdanje življenje kristjana, ga usposablja v družini in družbi, mu zagotavlja zakramentalno milost, ki podpira človekova prizadevanja in ga očiščuje človeških slabosti in nepopolnosti. Evharistija je skrivnost navzočnosti, po kateri se na odličen način uresničuje Jezusova obljuba, da bo ostal z nami do konca sveta.

V apostolskem pismu z naslovom »Ostani z nami, Gospod!« je papež ob začetku evharističnega leta zapisal: »Vi, dragi verniki, vnovič odkrijte dar evharistije kot luč in moč za vaše vsakdanje življenje v svetu, pri nalogah vašega poklica in v najbolj raznolikih okoliščinah!«

Pri sveti evharistiji ločimo tri vidike: mašno daritev, češčenje Najsvetejšega in sv. obhajilo. Vse to pomeni dragocen zaklad in veliko duhovno moč tudi za bolnike. Ti so tako ali drugače telesno prizadeti in prav sveta evharistija jih dviga in jim daje moč v težkem položaju.

V večini slovenskih bolnišnic so že urejene kapele ali kakšen drug prostor, kjer se lahko opravlja sv. maša. Bolniki naj radi prihajajo k sv. mašam, seveda kolikor jim zdravstveno stanje dopušča. Pri maši se bodo srečevali z Odrešenikom, ki jim bo v obilju delil milosti svoje enkratne kalvarijske daritve. Poleg tega bodo poslušali Božjo besedo, ki jim bo vlivala poguma v prenašanju bolezni. V srca bodo prejemali Jezusa, ki jim bo velika pomoč v trpljenju.

Kjer so v bolnišničnih kapelah tabernaklji s trajno Jezusovo navzočnostjo, naj bolniki prihajajo pred Najsvetejše. Tam se bodo notranje umirili, se prijateljsko pogovorili z Odrešenikom, si olajšali dušo, ublažili bolečine in pridobili novih milosti, ki jim bodo pomagale na poti k telesnemu in duševnemu zdravju.

Bolniki naj tudi v bolniških sobah prejemajo sveto obhajilo. To je duhovna hrana, tolažba in mir, kar jim lahko pomaga tudi pri telesnem zdravljenju. Na to naj bi mislili sami in njihovi svojci, še preden gredo v bolnišnico. Če je mogoče, naj že v domači župniji opravijo spoved ter prejmejo bolniško maziljenje in obhajilo, sicer jim bo zakramente podelil bolniški duhovnik. V vsakem primeru pa naj sami, svojci ali domači župnik bolniškim duhovnikom sporočijo, kateri bolniki so v bolnišnici, da jim bodo let-ti lahko tako ali drugače pomagali. To jim bo v veliko oporo, tolažbo in pomoč pri zdravljenju in bivanju v bolnišnici.

V letošnjem letu vas bo ob svetovnem dnevu bolnikov spremljal plakat z naslovom: Evharistija, zdravilo za življenje in upanje

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh