Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plácido Domingo že v Ljubljani

Za vas piše:
K. H.
Objava: 14. 06. 2019 / 07:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2019 / 08:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Plácido Domingo že v Ljubljani

Slovenskim glasbenikom bo v Cankarjevem domu dirigiral Verdijev Requiem.

Sloviti Plácido Domingo se bo ljubljanskemu občinstvu v ponedeljek 17. junija, slovenskemu občinstvu prvič predstavil v vlogi dirigenta. Z Orkestrom in zborom Slovenske filharmonije, Zborom SNG Opera in balet Ljubljana, s člani orkestra Slovenske vojske in mednarodnimi solisti bodo izvedli eno najlepših del glasbene literature, Verdijev Rekviem. Včeraj je imel Domingo z našimi glasbeniki v dvorani Slovenske filharmonije že prve vaje.


Placido Domingo na vajah s slovenskimi glasbeniki


Legendarni glasbenik Domingo je dobitnik številnih grammyjev in častnih doktoratov, v svoji dolgoletni karieri pa je uprizoril kar 174 tenorskih vlog, kar ni uspelo še nobenemu tenoristu. Najbolj je znan po tem, da je bil dolga leta član slovite zasedbe Trije tenorji, v zadnjem času pa postaja vse bolj prepoznaven tudi kot dirigent.

Verdijev Requiem prvič izveden leta 1874 v cerkvi sv. Marka v Milanu
Giuseppe Verdi, operni skladatelj 19. stoletja, je glavnino svojega opusa namenil glasbenemu gledališču. Poleg številnih opernih del pripada pomembna vloga epohalnemu vokalno-instrumentalnemu delu Rekviem. Leta 1868 je Verdi združil večino tedanjih pomembnih italijanskih skladateljev, da bi počastili obletnico smrti skladatelja Giaccoma Rossinija, ki je glasbeni svet močno pretresla. Toda devet dni pred premiero je bila izvedba dela odpovedana in Verdijev Rekviem prepuščen zobu časa. Leta 1873 se je skladatelj odločil, da bo znova uresničil delo, le da bo tokrat sam glasbeno zložil vse speve. Delo je tako dokončno posvetil preminulemu pisatelju in humanistu Alessandru Manzoniju, ki ga je izjemno cenil, in prvo izvedbo 22. maja 1874 v cerkvi sv. Marka v Milanu dirigiral sam. Tokrat bo eno najlepših del glasbene literature zazvenelo pod taktirko vsem znanega tenorista Plácida Dominga. V solistični vlogi se bodo predstavili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacòn-Cruz in basbaritonist Roberto Tagliavini. Solisti bodo nastopili s spremljavo zbora in Orkestra Slovenske filharmonije ter zbora SNG Opera in balet Ljubljana.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh