Zapri
Iskanje

Plaža v Kopru odslej dostopna tudi gibalno oviranim

Za vas piše:
T. M.
Objava: 05. 07. 2022 / 12:48
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 12:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Plaža v Kopru odslej dostopna tudi gibalno oviranim

Plaža v Kopru odslej dostopna tudi gibalno oviranim
Plaža v Žusterni je v teh dneh postala bolj uporabna za gibalno ovirane osebe. FOTO: MOK/spletna stran
Občina Koper je sredi meseca junija na kopališču v Žusterni namestila posebno dvigalo, ki gibalno oviranim omogoča varen in enostaven vstop ter izstop iz vode, postavila pa je še štiri ležalnike, prilagojene za invalide. V naslednjih dneh bodo tam tudi senčniki in kabina za preoblačenje.

Člani Društva Drugi dom Istra so skupaj z Zvezo društev gibalno oviranih – Društvo delovnih invalidov Koper, Društvom Sožitje, Društvom paraplegikov Istre in Krasa ter upravljavcem kopališča Marjetico Koper iskali možnosti za postavitev potrebne opreme za lažji dostop do morja gibalno oviranih oseb na plaži v Žusterni.

Projekt je nastajal kar nekaj časa, vendar pa je željo po izboljšavi »koprska občina uresničila sredi prejšnjega meseca, ko je na kopališču ob tamkajšnjem olimpijskem bazenu namestila dvigalo, ki gibalno oviranim omogoča dostop do morja. Da bi bil dostop do dvigala še lažji, je zraven postavila premično klančino. Dvigalo je mogoče upravljati z daljincem na baterije. Za redno vzdrževanje dvigala, kar vključuje predvsem redno polnjenje baterije, bo poskrbela Marjetica Koper, uporabnikom pri spustu in dvigu pomagajo njihovi spremljevalci,« so zapisali na spletni strani Mestne občine Koper.

Tudi ležalniki so prilagojeni gibalno oviranim osebam. FOTO: MOK/spletna stran

Poskrbljeno tudi za slepe in slabovidne

Včeraj, 4. julija, je »občina na kopališču poleg dvigala postavila še štiri ležalnike v višini 45 centimetrov, kar bo gibalno oviranim omogočilo lažji premik z vozička na ležalnik. Na plaži bo tudi primerno velika kabina s klopcami, kjer se bodo gibalno ovirane osebe skupaj s spremljevalci lahko preoblekle. Poleg ležalnikov bodo namestili senčnike.«

Tudi sanitarni prostori bodo prilagojeni gibalno oviranim in slabovidnim osebam. Za slepe in slabovidne bo nameščena še posebna tablica, prek katere lahko slepi z dotikom prepoznajo, katere sanitarije so jim namenjene.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh