Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so upravičenci do brezplačnega javnega prevoza?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 01. 06. 2022 / 08:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2022 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so upravičenci do brezplačnega javnega prevoza?
Vozovnica IJPP uporabnikom nudi brezplačne prevoze tudi drugje, npr. z vlakom. FOTO: Katja Zver

Kdo so upravičenci do brezplačnega javnega prevoza?

Upokojenci, osebe, starejše od 65 let, invalidi in vojni veterani, ki imajo brezplačno vozovnico za javni promet na območju Slovenije, bodo mestni promet lahko odslej brezplačno uporabljali tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu. Pravico bodo uveljavljali z IJPP kartico.

Vsem zgoraj naštetim, ki že imajo rdečo kartico oziroma kartico IJPP (integriran javni potniški promet, op. p.) in vozovnico za območje Slovenije, se bo nova vozovnica za mestni promet zapisala na kartico avtomatsko ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom, so zapisali na Mestni občini Kranj.

Brezplačna vozovnica tudi za vlake

V podjetju Arriva Slovenija, ki mestni potniški promet opravlja v Kranju, ob tem potnikom svetuje, naj za zanesljiv zapis držijo kartico na terminalu od tri do pet sekund. Vozovnica IJPP uporabnikom nudi brezplačne prevoze tudi drugje, npr. z vlakom, so sporočili s celjske občine. 

Upravičenci, ki doslej še niso uveljavljali pravice do vozovnice za območje Slovenije, lahko na enem od prodajnih mest oddajo vlogo za brezplačno vozovnico, pri čemer se morajo izkazati z osebnim dokumentom. Prejeli bodo kartico in vozovnici za območje Slovenije in za vključene mestne prevoze. Cena rdeče IJPP kartice sicer znaša tri evre.

Jernej Vrtovec: Delamo velike simbolne korake

Pogodbo o poravnavi subvencije je z župani občin Celje, Jesenice, Kranj, Koper, Krško in Novo mesto minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec podpisal pred dobrim mesecem in izpostavil tudi okoljski vidik ukrepa. »Gre za relativno majhen znesek, ki ga državni proračun namenja, na drugi strani pa delamo velike simbolne korake,« je dejal po podpisu pogodb.

Občina Velenje je bila iz podpisa izvzeta, saj tem kategorijam potnikov tam že nudijo brezplačen prevoz. Z mestnima občinama Ljubljana in Maribor je minister pogodbe podpisal že lani, povzema STA. 

Nalaganje
Nazaj na vrh