Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plemenita gesta kolesarja Mateja Mohoriča

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 06. 2022 / 12:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plemenita gesta kolesarja Mateja Mohoriča
Matej Mohorič je pet otrok razveselil z inovativno prilagojenimi kolesi. FOTO: ZD Kranj

Plemenita gesta kolesarja Mateja Mohoriča

Kolesar svetovnega kova Matej Mohorič, ki bo v teh dneh vrtel pedala na Dirki po Sloveniji, je v začetku tedna ganil otroke, starše in terapevte. Ob obisku Razvojne ambulante v Zdravstvenem domu Kranj jih je presenetil z donacijo v vrednosti deset tisoč evrov.

Ob obisku kolesarja je bila telovadnica čustveno nabita od radosti in žara v otroških očeh, vidno ganjeni so bili tudi starši in terapevti, so sporočili iz ZD Kranj. »Matej je izredno pozorno pokramljal prav z vsakim, dobil nazaj v dar risbico in veliko objemov,« so zapisali.

Kolesar Bahrain-Victoriousa je v ponedeljek v Razvojni ambulanti v ZD Kranj obiskal peterico otrok in mladostnika – vsi s cerebralno paralizo ali mišičnim obolenjem – in jim podaril pet prilagojenih sobnih koles in eno terapevtsko kolo.

Zakaj je donacija tako pomembna?

Gre za novo, izvirno kranjsko prakso pomoči otrokom, ki imajo motnjo drže in gibanja, marsikdo ne hodi, vsi pa se lahko premikajo s kolesom. Za vse je premikanje s kolesom skoraj edina oblika ohranjanja vitalne kondicije. Toda ZZZS med pripomočki omogoča le dobavo trokolesa, ki pa je uporaben samo v poletnih mesecih. Otroci s tovrstnimi motnjami v preostalih letnih časih izgubljajo poleti pridobljeno in dragoceno fizično moč.

Nevrofizioterapevtka Urška Bizjan je skupaj z eno od mamic prišla na idejo, da bi gibalno oviranim otrokom, ki jim mišična moč in kondicija preko zime močno opešata, tudi takrat omogočili gibanje na ustrezno prilagojenih sobnih kolesih. Vendar je cenovno za starše tak nakup predrag – najmanj 1500 eur, potrebne so tudi specifične prilagoditve, ki niso naprodaj – kar si marsikdo ne more privoščiti.

Ravno v tem času je Matej Mohorič, eden najboljših kranjskih športnikov, direktorici ZD Kranj dr. Lili Žura ponudil velikodušno ponudil donacijo v višini 10.000 EUR, ki je mimogrede še kako povezana prav s kolesarstvom. »Tako smo združili njegovo širokosrčno ponudbo in izvirno Urškino idejo,« so sporočili iz ZD.

Navdušeni otroci ob obisku kolesarja. FOTO: ZD Kranj

Otroci v trajno last dobili inovativno prilagojena kolesa

»Navdušeni starši Benjamina, Matica, Brine, Ane in Sare, starih od 9 do 13 let, so tako domov v trajno last in uporabo odpeljali inovativno prilagojena sobna kolesa. Vrhunske trenažerje sta prav za vsakega posebej in praktično pro bono prilagodila odlična serviserja in mojstra iz KokBIKEClinic Grega Kok in Marjan Rode. Z drugačnimi sedeži, ki 'oprimejo' otroka, z višjimi pedali in še kakšno individualno posebnostjo. Najverjetneje gre za prvi primer takšne prilagoditve sobnih koles pri nas. Sistemska rešitev na nivoju ZZZS ne obstaja, morda bo ta primer prispeval k spremembi. Šesti prejemnik je 25-letni mladenič Grega, ki prekolesari toliko, da je potreboval novo terapevtsko kolo, do katerega ni bil več upravičen,« so še sporočili.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh