Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert In memoriam p. Wolfgangu Koglerju v Pleterjah [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 23. 11. 2023 / 07:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2023 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert In memoriam p. Wolfgangu Koglerju v Pleterjah [FOTO]
Koncert v spomin na kartuzijana p. Wolfganga Koglerja. FOTO: Jože Potrpin

Koncert In memoriam p. Wolfgangu Koglerju v Pleterjah [FOTO]

Kartuzijan p. Wolfgang Kogler je v 60. letih prejšnjega stoletja pomembno obogatil zakladnico jasličarstva v slovenskem etničnem prostoru. V letu 2023 obhajamo tri obletnice mojstra glinenih stvaritev, jaslic in križev: 110 let rojstva, 60 let vrnitve v Pleterje, 30 let smrti.

Z izborom zborovskih skladb iz tuje in slovenske glasbene zakladnice se je vrhunsko predstavil Mešani pevski zbor Vox Medicorum Kulturno umetniškega društva Univerzitetnega Kliničnega centra in Medicinske Fakultete dr. Lojze Kraigher. FOTO: Jože Potrpin

Njemu v spomin je bil v sredo, 22. novembra, v stari gotski cerkvi kartuzije Pleterje tudi koncert z naslovom Cor ad cor loquitur: in memoriam p. Wolfgang Kogler (1913–1993). Na njem se je z izborom zborovskih skladb iz tuje in slovenske glasbene zakladnice vrhunsko predstavil Mešani pevski zbor Vox Medicorum Kulturno umetniškega društva Univerzitetnega Kliničnega centra in Medicinske Fakultete dr. Lojze Kraigher. Dirigent in pianist je bil Milivoj Štefan Šurbek, solisti Brina Šket, Franjo Dolinar, Mojca Božič Mijovski, Marjan Jančič, Florjan Košir. Spremno besedo je imela Metka Volavšek.

Številni zbrani so napolnili staro gotsko cerkev kartuzije Pleterje. FOTO: Jože Potrpin

Mir, tišina, glasba

Uvodoma je številne zbrane, med njimi sta bila tudi župnik Šentjerneja Anton Trpin in ljubljanski stolni prošt Jožef Lap, nagovoril škof dr. Andrej Saje. Svojo misel je ob svetopisemskem odlomku srečanja preroka Elija na gori Horeb z Bogom naravnal na pomen tišine. Pomembna je namreč, ker je čas, v katerem živimo, hrupen. In po besedah danskega filozofa in teologa Sørena Kierkegaarda je svet bolan. Če bi bil zdravnik in bi ga vprašali, kaj naj stori, bi rekel, da je najprej treba ustvariti tišino! Pomagati bi morali drugim, da bodo molčali! 

Številne zbrane je uvodoma nagovoril novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. FOTO: Jože Potrpin

V nadaljevanju so bili nekateri škofovi poudarki: »Mir in tišina nam omogočata, da lažje zaznavamo, kaj je v nas. Je podlaga za zdravo duhovno rast. Je učiteljica notranjega življenja. To vedo menihi v kartuziji ali drugem kontemplativnem samostanu, kjer je tišina bistveni in nujni sestavni del duhovnega življenja. Tišina in mir sta sposobna razjasniti misli in jih očistiti. Sta nekakšen ključ do samospoznanja in do zaznavanja Božjih vzgibov. Tišina je prostor, kjer se srečujemo z Bogom. Je kraj njegove navzočnosti. In Bog je prijatelj tišine. 'Ko je vse tiho, se zgodi največ,' je dejal Kierkegaard.« Zato je zbranim škof Saje zaželel »zgovorno tišino, ki govori prek teh zidov in glasbe.« Ki bi jih obogatila za nova spoznanja.

Dirigent in pianist je bil Milivoj Štefan Šurbek, solisti Brina Šket, Franjo Dolinar, Mojca Božič Mijovski, Marjan Jančič, Florjan Košir. Spremno besedo je imela Metka Volavšek. FOTO: Jože Potrpin

Božična zgodba

Kot so zapisali snovalci koncerta v programski zgibanki, je bil prvi del koncerta posvečen Koglerjevemu duhovnemu življenju in delu v kartuzijanski skupnosti z božičnim angelskim prepevanjem. Zbor je zapel dele iz Maše Milivoja Šurbeka, pa Alleluia G. Younga, Ave Maria F. Schuberta, Salve Regina A. J. Kropivška, Panis Angelicus C. Francka, Bogoroditse Djevo A. Pärta. Drugi del pa se je nanašal na avtorjev vpliv na duhovno slovensko kmečko življenje, neposredno na otroke okoliških družin, ki so imele prva dva razreda osnovne šole ob vhodnem delu samostana. Slišali smo ljudsko iz Roža Ta drum'lca je zvomlana, prekmursko ljudsko Spjevaj nama Katica in Lipo.

Sodelavca Družine Bernarda Mali in David Ahačič s fotomonografijo z naslovom Veselo odrešenjsko sporočilo: glinene jaslične podobe kartuzijana p. Wolfganga Koglerja. FOTO: Jože Potrpin

Organizator koncerta je bilo Kulturno društvo Zgovorna Tišina – med drugim sta njegova cilja spoznavanje zgodovine in poslanstva kartuzijanskega reda ter zavzemanje za ohranitev žive kartuzije, prireditelj Založba Družina. David Ahačič, vodja knjižnega programa pri Družini, je tudi predstavil fotomonografijo z naslovom Veselo odrešenjsko sporočilo: glinene jaslične podobe kartuzijana p. Wolfganga Koglerja, v kateri je duhovnost in delo p. Wolfganga Koglerja prikazano s fotografijo (dvesto avtorja Zvoneta Pelka) in besedilom (prispevki sedmih avtorjev).

Več fotografij Jožeta Potrpina pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Cerkveni glasbenik
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh