Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po besedah grškega nadškofa kriza spodbuja solidarnost

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 12. 2012 / 15:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po besedah grškega nadškofa kriza spodbuja solidarnost

Atenski nadškof je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da je največ obupa predvsem v mestih; v Grčiji vlada močna solidarnost med krščanskimi Cerkvami; božični prazniki kot po drugi svetovni vojni.

Trenutni krizni položaj v Grčiji je zasenčil tudi letošnje praznovanje božičnih praznikov. Kot je to v pogovoru za Radio Vatikan slikovito opisal atenski nadškof Nikolaos Foskolos, ga je letošnje obhajanje božiča 'malce spomnilo na božične praznike takoj po drugi svetovni vojni'. Več kot 20.000 ljudi je doslej že izgubilo svoje hiše ali stanovanja in preživijo z manj kot 200 evri mesečno. Največ obupa vlada predvsem v večjih mestih, kjer vladata 'osamljenost in anonimnost'. Na podeželju je k sreči 'še precej smisla za družino in skupnost', pojasnjuje nadškof Foskolos.

Atenski nadškof je obenem pohvalil tudi posebno obliko ekumenizma, ki se je porodila iz stiske: »Omeniti moramo tudi, da je v tem času opaziti precej pripravljenosti za pomoč in solidarnost, bodisi v naših cerkvah ali pa med pravoslavnimi verniki. Vsak dan nudijo svojo podporo najrazličnejšim ljudem.« Kriza torej ponuja tudi priložnost: »Prej so ljudje tu nepremišljeno zapravljali svoj denar, zdaj pa z njim ravnajo precej bolj krščansko. Menim, da je to razvidno tudi iz sporočil katoliške in pravoslavne Cerkve. V tem času težkih preizkušenj smo bolj krščanski, bolj se približujemo Cerkvi. In ljudem, ki trpijo, smo dosti bližje.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh