Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po letu dni bodo v središču Ljubljane spet protestno hrumeli traktorji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 03. 2024 / 06:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 06:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po letu dni bodo v središču Ljubljane spet protestno hrumeli traktorji
Takole je bilo na drugem protestu kmetov 25. aprila lani. FOTO: Tatjana Splichal

Po letu dni bodo v središču Ljubljane spet protestno hrumeli traktorji

Lanskega 24. marca so slovenski kmetje prvič s traktorji protestno zasedli Ljubljano in mesec dni pozneje drugič. Vse kaže, da jo bodo po skoraj natanko letu dni ponovno.

Predstavniki kmetijskih organizacij – Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine, Zveze kmetic Slovenije in Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije – so namreč v včerajšnji skupni izjavi za javnost potrdili napoved protesta prihodnji torek, 19. marca 2024, v Ljubljani.

Od 10. do 14. ure

Če vlada ne bo izpolnila 30 protestnih zahtev, od katerih je sedem ključnih, do petka, 15. marca 2024, do 15. ure, bo torej protest slovenskih kmetov v torek ob 11. uri v središču Ljubljane, kamor se bodo z vseh koncev države pripeljali s traktorji že uro prej, predvidoma pa se bodo zapeljali pred poslopja posameznih ministrstev in pred Trg republike. Protest naj bi trajal do 14. ure.

Kulturno in mirno

»Kljub naporom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za naravne vire in prostor in ostalih nismo zadovoljni z intenzivnimi pogajanji, saj niso obrodila sadov,« je poudaril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved in udeležence pozval, naj protest izpeljejo kulturno in mirno, »saj kmetje smo kulturni«, zato ne pričakuje izgredov.

Samo od vlade je odvisno, ali bodo imeli Ljubljančani težave s traktorji in protestom. Mi smo odprti za pogajanja in pričakujemo, da bomo do petka dosegli napredek pri naših zahtevah. (Roman Žveglič)

2000 traktorjev

»Že vnaprej se prebivalcem Ljubljane opravičujemo za morebitne neljube dogodke in jih prosimo za potrpežljivost, vendar hkrati opozarjamo, da se zgolj borimo za svoje pravice,« je pojasnil Medved in dodal, da pričakuje podobno številčno udeležbo kot pred letom dni, ko so na prvem protestu kmetov v Ljubljani našteli približno 2000 traktorjev.

160 € globe?

Spomnimo: ljubljanski mestni svet je na lanski majski redni seji potrdil županov predlog sprememb odloka o urejanju prometa v občini, ki predvideva 160 evrov globe za voznika tovornega vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone in delovne stroje, delovna vozila in tudi traktorje, če nima pridobljene dovolilnice za prevoz območja cone 1 v Ljubljani.

Ustno zagotovilo

Tako se je ljubljanski župan Zoran Janković odzval na večurni prometni kolaps v središču mesta, ki ga je povzročila množica traktorjev z vožnjo okrog Trga republike in po okolici. Medved je pojasnil, da so te dni stopili v stik z vodstvom Mestne občine Ljubljana in dobili ustno zagotovilo enega od podžupanov, da teh kazni ne bo, zato ga držijo za besedo.


Zgolj v Ljubljani

Kmetijske organizacije zaenkrat pozivajo na protest zgolj v Ljubljani. Med drugimi iniciativami se sicer govori, da naj bi do podobnih protestov – kot ponekod že zadnje tedne – istočasno, kakor tudi že lani, prišlo tudi po nekaterih ostalih slovenskih mestih, vendar je prvi sindikalist kmete še enkrat povabil v Ljubljano, »kjer so vsi odločevalci«.

Odvisno le od vlade

»Samo od vlade je odvisno, ali bodo imeli Ljubljančani težave s traktorji in protestom. Mi smo odprti za pogajanja in pričakujemo, da bomo do petka dosegli napredek pri naših zahtevah. Če bo izpolnjenih vseh 7 ključnih zahtev, bo protest odpovedan, v kolikor pa bo ostala le kakšna zahteva nedorečena, ga bomo pa zamrznili,« je pojasnil predsednik KGZS Roman Žveglič.

Ključne zahteve

Ta je tudi predstavil eno ključnih zahtev kmetov po umeščanju in izgradnji vodne infrastrukture. Janez Beja, predsednik Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije, je pojasnil prvo zahtevo, izključitev OMD izplačil iz obdavčitve, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule pa je opozorila, da se zaradi nerazumljivih ukrepov slabša tudi socialni položaj na kmetijah.

Že vnaprej se prebivalcem Ljubljane opravičujemo za morebitne neljube dogodke in jih prosimo za potrpežljivost, vendar hkrati opozarjamo, da se zgolj borimo za svoje pravice. (Anton Medved)

Izplačila ukrepov SKP

Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Kastelic je kot prioritetno zahtevo izpostavila tudi redna in takojšnja izplačila ukrepov SKP, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič pa zahtevo po dostopnosti sredstev za kmetijsko-okoljske podnebne zahteve. Med ključnimi zahtevami so še sprememba uredbe o pravilih pogojenosti, znižanje pristojbin za vzdrževanje gozdnih cest in zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno kapaciteto okolja.

Odziv ministrstva

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v odzivu na napovedan protest poudarilo, da resno jemlje zahteve kmetov, da pa so se izražene težave nakopičile v daljšem obdobju in se jih ne da rešiti naenkrat in takoj, temveč v procesu medsebojnega sodelovanja. Kot so na ministrstvu povedali za STA, njihova prioriteta ostaja iskanje konstruktivnih rešitev.

Ustavni kategoriji

»Ministrstvo skupaj z drugimi resorji dejavno proučuje izražene zahteve in išče pravno podprte, finančno vzdržne in tudi za kmetovalce sprejemljive rešitve. Za veliko njih smo rešitve že poiskali, k prav vsem pa smo aktivno pristopili,« so za STA odvrnili na ministrstvu in ob napovedi protestov dodali, da sta svoboda izražanja in pravica do zbiranja in združevanja ustavni kategoriji.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh