Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po navedbah ZN število mrtvih v Siriji že preseglo 60.000

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 01. 2013 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po navedbah ZN število mrtvih v Siriji že preseglo 60.000

Visoki komisariat za človekove pravice pričakuje nadaljevanje prelivanja krvi, mučenja in uničevanja.

Spor v Siriji je po navedbah Organizacije Združenih narodov doslej terjal že več kot šestdeset tisoč človeških življenj. Med 15. marcem 2011 in 30. novembrom lani je bilo ubitih 59.648 oseb, so sporočili z Visokega komisariata za človekove pravice v Ženevi. V luči dejstva, da se spor po novembru 2012 ni umiril, lahko v začetku letošnjega leta govorimo o več kot šestdeset tisoč žrtvah vojne na tem območju, je pojasnila visoka komisarka za človekove pravice Navi Pillay in ob tem omenjala 'resnično pretresljive številke'.

Za analizo so po navedbah Združenih narodov strokovnjaki več mesecev zbirali in primerjali podatke iz skoral 150.000 poročil o smrtnih žrtvah iz različnih virov. Upoštevali so le navedbe, ki so vsebovale ime in priimek žrtve ter datum in kraj smrti, zaradi česar je najbrž nedavno objavljena ocena števila smrtnih žrtev občutno prenizka.

Pillayeva je povedala, da kljub nekaterim nejasnim podrobnostim, ki ostajajo, ni opravičila za tako visoko število umorjenih. »Dokler ne bomo našli hitre in učinkovite rešitve sirskega spora, se bojim, da bo umrlo še na tisoče ljudi ali pa bodo utrpeli strahotne poškodbe, saj so številni Sirci še vedno prepričani, da bodo lahko svoje dosegli le s še več prelivanja krvi, z več mučenja in več nesmiselnega uničevanja«, je pojasnila visoka komisarka. Po njenem mnenju je 'prav sramotno', kako sta v tem primeru popolnoma odpovedali tako mednarodna skupnost kot tudi in še posebej Varnostni svet Združenih narodov.

Nasilni spor v Siriji se je pričel marca 2011 s protesti v mestu Dar'a, ki sta ga pretresali revščina in suša. Protestniki so zahtevali konec korupcije in padec političnega režima Bašarja al-Assada. Vlada se je protestnikov lotila z nasiljem in iz sprva mirnih protestov se je razvila državljanska vojna. Nekdanji člani sirske vojske so se v boju proti režimu pridružili Svobodni sirski armadi, med oboroženimi nasprotniki režima pa so tudi islamske skupine.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh