Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po podpisu dogovora zaposlenim v javnem sektorju višje plače in nadomestilo za malico

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 10. 2022 / 18:48
Oznake: Slovenija, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2022 / 18:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po podpisu dogovora zaposlenim v javnem sektorju višje plače in nadomestilo za malico
FOTO: Unsplash

Po podpisu dogovora zaposlenim v javnem sektorju višje plače in nadomestilo za malico

Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Zaposleni v javnem sektorju tako dobivajo višje plače in višje nadomestilo za malico. Tisti, ki delajo na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda, pa dobivajo tudi poračun regresa za letni dopust.

V skladu z dogovorom se s 1. oktobrom vrednost plačnih razredov zvišuje za 4,5 odstotka. Dvig plač se bo zaposlenim v javnem sektorju poznal ob izplačilu oktobrskih plač v novembru. Po ocenah vlade je finančni učinek dogovora vreden 611 milijonov evrov.

Naslednji dvig plač 1. aprila 2023

Večina zaposlenih v javnem sektorju na naslednji dvig plač lahko računa 1. aprila prihodnje leto, in sicer za en plačni razred, kar predstavlja približno štiriodstoten dvig. Z današnjim podpisom se regres za hrano povišuje s 4,94 evra na 6,15 evra na dan.

Od 100 do 300 evrov

Prav tako bodo javni uslužbenci, ki jim je bil sicer letošnji regres za letni dopust že izplačan, dobili še poračun do višjega regresa, ki je določen glede na plačni razred zaposlenega, pri čemer bodo tisti nižje na plačni lestvici dobili več.

Javnim uslužbencem do 24. plačnega razreda bo tako pripadlo 300 evrov, uvrščenim od 25. do 30. plačnega razreda 250 evrov. Zaposleni, uvrščeni od 31. do 35. plačnega razreda, bodo dobili 200 evrov, tisti od 36. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Za javne uslužbence od 41. do vključno 50. plačnega razreda je predvideno, da prejmejo poračun regresa v višini 100 evrov. Poračun jim bo izplačan pri oktobrski plači novembra, navja STA.

Nov dogovor o prihodnosti plačnega sistema

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je po podpisu dejala, da so se dogovorili tudi, da takoj po podpisu tega dogovora in aneksov h kolektivnim pogodbam začnejo s pogajanji o sistemskih spremembah plačnega sistema in najpozneje do 30. junija predlagajo nek nov dogovor o prihodnosti plačnega sistema v javnem sektorju »in kako ponovno ovrednotiti delo tudi v odnosu do minimalne plače«.

»Vlada se je odzvala na zaostrene razmere, ki so prisotne v družbi in to prepoznala tudi skozi ta dogovor, kjer smo naslovili tako draginjo, inflacijo in naslovili tudi najšibkejše v javnem sektorju,« je ob podpisu še dejala ministrica.

Dogovor je danes podpisalo 28 od 46 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, nekaj pa jih je še napovedalo podpis.



Nalaganje
Nazaj na vrh