Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po pohodu v Washingtonu: »Reke mladih, polnih veselja do življenja, so se valile mimo«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 01. 2024 / 12:55
Oznake: Družba, Mladi, Odnosi, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po pohodu v Washingtonu: »Reke mladih, polnih veselja do življenja, so se valile mimo«
Glavnina slovenske oprave na Pohodu za življenje v Washingtonu. FOTO: FB Pohod za življenje

Po pohodu v Washingtonu: »Reke mladih, polnih veselja do življenja, so se valile mimo«

Osrednji od pohodov za življenje, ki so minuli konec tedna potekali v 16 ameriških zveznih državah, je imel v Washingtonu tudi slovenski pridih.

Niti skrajno nizke temperature in močno sneženje niso ovirali več 10.000 podpornikov življenja in nasprotnikov splava na pohodu pod geslom »Z vsako žensko, za vsakega otroka« v Washingtonu (o njem smo poročali TUKAJ), udeležencem pa so se prvič pridružili tudi somišljeniki iz Slovenije, med njimi Urša Cankar Soares, koordinatorka slovenskega Pohoda za življenje, ki je ob tej priložnosti spregovorila tudi za spletno Družino.

Množica je kar ponorela

Urša Cankar Soares že med dogodkom ni mogla skriti navdušenja in je prek družbenega omrežja sporočila veselje, da je lahko z mladimi za življenje v Washingtonu, kjer se je pred 51 leti – oziroma leto po uzakonitvi splava na zahtevo – začela zgodba pohoda za življenje, pred letom in pol pa je ravno na tistem mestu ta zakon padel. »In ko smo se danes tega spominjali, je množica kar ponorela. Bil je to čudovit trenutek,« je zapisala Urša.

Da bi splav postal nepredstavljiv

Navdušilo jo je, koliko mladih se je zbralo. »Ogromno šol, fakultet; kamor pogledaš, sami mladi, reke se valijo mimo že dolgo časa. Res je neverjeten občutek biti med mladimi, polnimi veselja do življenja, ki si želijo samo eno: da bi splav postal nepredstavljiv. Tega si želimo tudi sami in smo res hvaležni za to priložnost. In se vidimo na oktobrskem pohodu za življenje v Ljubljani!«

Polni idej, vtisov, navdušenja

Po vrnitvi je Urša Cankar Soares za spletno Družino povedala, da se je petčlanska slovenska odprava prvič doslej udeležila pohoda v Washingtonu, štirje od petih so bili sploh prvič v ZDA. Želeli so izkusiti Pohod za življenje tam, kjer se je začel, in videti, kako oni to naredijo na drugi, najvišji ravni. Dogajanje je ocenila kot odličen štiridnevni projekt s konferencami, razstavo, srečanjem za mlade … Vrnili so se polni idej, vtisov, navdušenja.

Ogromno ljudi, ki se trudijo za isto stvar

»Srečali smo ogromno ljudi, ki se trudijo za isto stvar, in organizacij, ki pokrivajo toliko različnih področij, da težko sploh vse našteješ. Od teh, ki se ukvarjajo s posiljenimi in z ljudmi, ki so preživeli splav, in takih, ki želijo ven iz abortivne industrije, do onih, ki se ukvarjajo bolj s študentkami, ki zbirajo finance ali ki želijo vplivati bolj politično in izobražujejo, kako volivcem spremeniti prepričanja. In seveda navdušujočih ljudi, ki so govorili res z žarom in veseljem,« je strnila vtise Urša.

Prvič koprski pohod

Pogled pa je usmerila tudi naprej in v domovino in med načrti za leto 2024 navedla tudi novost, izvedbo Pohoda za življenje v Kopru, hkrati pa nameravajo organizirati tudi konferenco za mlade, ki je po njenem potrebna, zlasti za krščansko mladino, »da vidimo, zakaj nas je Bog ustvaril in kakšen načrt ima za nas. Spregovoriti je treba o tem, da smo Božji otroci in da imamo kot Jezusovi učenci poslanstvo tudi na tem področju«.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh