Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: pohod za življenje tudi s slovensko udeležbo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 01. 2024 / 09:32
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2024 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: pohod za življenje tudi s slovensko udeležbo
Urša Cankar Soares (druga z desne) se je v dneh pred pohodom srečala z osebami, ki so bile spočete v posilstvu. FOTO: FB/Pohod za življenje

ZDA: pohod za življenje tudi s slovensko udeležbo

Konec minulega tedna so v 16 ameriških zveznih državah priredili območne pohode za življenje, na katerih so se nasprotniki splava zavzemali za boljšo zaščito življenja. Osrednjega dogodka v prestolnici Washington se je udeležila tudi slovenska delegacija z Uršo Cankar Soares, voditeljico slovenskega Pohoda za življenje.

Petkov pohod v Washingtonu so zaznamovale ostre zimske razmere z izjemno nizkimi temperaturami in močnim sneženjem, kar pa po poročanju številnih svetovnih medijev ni ustavilo več deset tisoč podpornikov življenja, ki so prehodili pot od Washingtonovega spomenika vzdolž National Mall do vrhovnega sodišča Združenih držav Amerike. Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa v osrednjem govoru napovedala organizatorka pohoda Jeanne Mancini, bodo pohode prirejali, »dokler splav ne bo postal nekaj povsem nepredstavljivega«.

Urša Cankar Soares na petkovem pohodu za življenje v prestolnici Washington. FOTO: FB/Pohod za življenje

Ameriški pohodi januarja, ob obletnici sodbe Roe proti Wade

Geslo 51. pohoda za življenje je bilo »Z vsako žensko, za vsakega otroka« (With Every Woman, For Every Child). Med govorniki so bili vidni obrazi iz gibanja za življenje, predstavniki Cerkva in vodilni politiki, kot je recimo republikanec Mike Johnson. Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa je zbranim pojasnil, da je tudi sam otrok nepričakovane nosečnosti, in se je ob tej priložnosti zahvalil staršem, da so ga sprejeli, čeprav sta bila tako oče kot mati takrat še najstnika. Bog je vsakega človeka »ustvaril enako« in mu podelil neodtujljive pravice, »vključno s pravico do življenja«. Johnson po lastnih besedah vidi »vse razloge za optimizem«, da bo takšno razmišljanje še bolj prodrlo v javno zavest.


Pohod za življenje v ZDA vsako leto priredijo v mesecu januarju, okoli obletnice prelomne sodbe Roe proti Wade z dne 22. januarja 1973, ki je v ZDA privedla do splošnega uzakonjenja splava. Vrhovno sodišče je to odločitev junija 2022 razveljavilo, s čimer je pravna odgovornost za zakonodajo o splavu znova prešla v roke posameznih zveznih držav. Odtlej je 14 ameriških zveznih držav sprejelo skoraj popolno prepoved opravljanja splava, dve pa sta prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti.

V več drugih zveznih državah so zagovorniki splava svoja stališča uveljavili na referendumih, tako da je bila recimo v Ohiu, Kaliforniji in Michiganu »pravica do splava« zapisana v ustavo. Naslednji podobni referendumi so predvideni v letošnjem letu.

Organizatorji Pohoda za življenje so povedali, da želijo biti v prihodnje še dejavnejši na državni ravni, saj se tam sprejemajo odločitve o splavu. Trenutno so navzoči v 16 državah, v naslednjih šestih letih pa želijo pohod za življenje razširiti na vseh 50 zveznih držav.


Podpora škofov, bogoslužja pred začetkom območnih pohodov

Škofovska konferenca ZDA je že pred pohodom za življenje izrazila svojo podporo prirediteljem in udeležencem srečanja, številni škofje pa so dejavno sodelovali tudi na območnih pohodih. V San Franciscu je nadškof Salvatore Cordileone minulo soboto v Marijini stolnici obhajal mašo ob odprtju 20. pohoda za življenje na Zahodni obali, nato pa se je pohoda tudi sam udeležil. Kot je dejal v mašnem nagovoru, se mu zdi, da v Kaliforniji izvajajo »divji pregon proti življenju v maternici«. Ženske iz revnejših razmer pogosto nimajo dovolj sredstev, da bi se na začetku nosečnosti odločile za otroka, je obžaloval nadškof Cordileone, ki je pozval tudi k ohranjanju ideala krščanske družine in vzdržnosti pred poroko.

Nadškof Los Angelesa je pozval h kulturi življenja, »v kateri je vsako življenje sveto in je za vsako življenje poskrbljeno v vsakem obdobju, od začetka v maternici do njegovega naravnega konca«.

V Los Angelesu, kjer so pohod pod imenom »OneLife LA« priredili že desetič, je nadškof Jose Horacio Gomez ob koncu pohoda v tamkajšnji stolnici obhajal rekviem za nerojene otroke. Pozval je h kulturi življenja, »v kateri je vsako življenje sveto in je za vsako življenje poskrbljeno v vsakem obdobju, od začetka v maternici do njegovega naravnega konca«. Vsako človeško življenje je za Boga dragoceno, je dejal nadškof Gomez. Podobno je bilo tudi na osrednjem pohodu v Washingtonu, kjer je uvodno sveto mašo v stolnici sv. Mateja obhajal kardinal Wilton Gregory.

Nalaganje
Nazaj na vrh