Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po pokolu v Buči ruski veleposlanik na zagovoru na MZZ

Za vas piše:
J. P.
Objava: 05. 04. 2022 / 16:46
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 20:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po pokolu v Buči ruski veleposlanik na zagovoru na MZZ
Opustošenje v Buči. FOTO: Vatican Media

Po pokolu v Buči ruski veleposlanik na zagovoru na MZZ

Slovensko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na zagovor ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in izrazilo najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in ostalih mestih, ki jih je po osvoboditvi izpod okupacije ruskih sil razkrila primerjava objavljenih satelitskih in drugih posnetkov.

Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem storila vse, da bodo storilci odgovarjali za grozljive zločine, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, kjer so ruskega veleposlanika tudi obvestili o odločitvi o zmanjšanju števila diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije skladno z 11. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

Uskladitev števila članov diplomatskih misij

Ta določba nudi državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva. V tem smislu se je Slovenija odločila število članov ruske diplomatske misije uskladiti s številom članov slovenske diplomatske misije v Moskvi.

Na posvet poklican tudi slovenski veleposlanik v Moskvi

To pomeni, da Slovenija število osebja – diplomatov, administrativnega in tehničnega osebja – na ruskem veleposlaništvu z zdajšnjih 41 krči na zgolj 8, kolikor je uslužbencev slovenske misije v Moskvi. Hkrati je slovensko zunanje ministrstvo – vezano na rusko vojaško nasilje nad Ukrajino, hude kršitve mednarodnega prava in poboje nedolžnih ukrajinskih civilistov – na posvet poklicalo tudi slovenskega veleposlanika v Ruski federaciji Branka Rakovca.

Nalaganje
Nazaj na vrh