Zapri
Iskanje

Po požaru na goriškem Krasu začeli odstranjevati lesno biomaso

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 08. 2022 / 17:18
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 17:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Po požaru na goriškem Krasu začeli odstranjevati lesno biomaso

Po požaru na goriškem Krasu začeli odstranjevati lesno biomaso
Ogled požarišča na Krasu. FOTO: MKGP
Na goriškem Krasu so začeli odstranjevati lesno biomaso, ki je ostala po nedavnem obsežnem požaru. Do 20. avgusta bo treba odstraniti okoli 5000 kubičnih metrov biomase, ki bi bila lahko netivo za nove požare. Zasebni lastniki imajo možnosti les odstraniti sami do prihodnjega ponedeljka, potem bo to storila družba Slovenski državni gozdovi (SDG).

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič je po današnjem ogledu čiščenja lesne biomase v Kostanjevici na Krasu opozoril na čimprejšnjo odstranitev, saj se hitro suši in lahko predstavlja nova žarišča za požar. Do 1. oktobra bo izdelan sanacijski načrt za obnovo gozda po požaru, k njegovi pripravi sta že pristopila Zavod za gozdove in gozdarska stroka, Slovenska vojska pa pomaga z letalskimi posnetki visoke ločljivosti, je poročala STA.

Vsaj 35 zasebnih lastnikov bo les odstranilo samih

V postopku odstranjevanja lesne biomase nameravajo les sortirati na lesni sortiment vrednejših hlodov in na manj vreden les, ki bo namenjen sekancem. Družba SDG kot upravljavec državnih gozdov bo nato les prodala, izkupiček pa namenila prizadetim zasebnim lastnikom gozdov, ki torej tudi lahko do 8. avgusta v lastni režiji odstranijo les. Po informacijah območne enote Zavoda za gozdove Sežana se je doslej okrog 35 zasebnih lastnikov odločilo lesno biomaso odstraniti sami.

Pogovor Darija Krajčiča z gozdarji. FOTO: MKGP

Ves les bo najbrž spravljen do 20. avgusta

Direktor sektorja za gozdarstvo v SDG Miha Zupančič je pojasnil, da bodo izkupiček od prodaje lesa lastnikom nakazali skladno z razdelilnikom, ki ga pripravlja Zavod za gozdove. Za odstranjevanje lesne biomase so aktivirali sodelavce iz vse države, zato Zupančič ocenjuje, da bo – skladno z uredbo poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana – ves les spravljen do 20. avgusta.

Uničenih 3600 hektarjev gozdov in drugih zemljišč

Krajčič škode v gozdovih po največjem požaru v zgodovini Slovenije še ni mogel oceniti, zagotovo pa je velika. Zavod za gozdove je ocenjevanje, ki bo trajalo do konca meseca, že začel. Po prvih ocenah je bilo uničenih okoli 3600 hektarjev (zlasti borovih) gozdov in drugih zemljišč. Med posekanimi drevesi je veliko črnega bora, ki je zaradi visoke vsebnosti smole kot sekanec neprimeren za domača ognjišča, saj lahko onesnaži dimnike in celo zaneti dimniški požar.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh