Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po sledovih bl. drinskih mučenk

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 05. 2024 / 06:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po sledovih bl. drinskih mučenk
Sestre iz Granešine so bile gostje oratorijskega dneva na temo drinskih mučenk. FOTO: Škofija Novo mesto

Po sledovih bl. drinskih mučenk

Ob spominu na obletnico rojstva in krsta ene od drinskih mučenk, s. Krizine Bojanc (14. maj 1885, Zbure), so se sestre iz Granešine pri Zagrebu pod vodstvom vicepostulatorke s. Ozane Krajačić srečale tudi z novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom in generalnim vikarjem Petrom Kokotcem.

Srečanje z novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. FOTO: Škofija Novo mesto

Kot so sporočili s Škofije Novo mesto, je bil v soboto, 11. maja 2024, v Župniji Šmarjeta oratorijski dan, posvečen drinskim mučenkam, in ob tej priložnosti so sestre iz Granešine poromale po njihovih poteh. Sprva so obiskale novomeško stolnico, kjer jih je sprejel stolni župnik Klavdio Peterca in jim predstavil cerkev in sveta vrata, kjer sta upodobljeni tudi obe slovenski mučenki, bl. Krizina in bl. Antonija.

Krona dneva: srečanje s škofom

Krona dneva je bilo srečanje z novomeškim škofom in predsednikom Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrejem Sajetom, ki jih je sprejel v zgornji škofijski kapeli, v kateri sta ravno tako upodobljeni obe slovenski mučenki. V skupnem pogovoru je prišlo do pobude, da bi prihodnje leto, ko bodo obhajali 140. obletnico rojstva bl. Krizine, posvetili drinskim mučenkam.

V novomeški stolnici jih je sprejel stolni župnik Klavdio Peterca. FOTO: Škofija Novo mesto

Gostje oratorija

Nato so sestre obiskale rojstno in krstno župnijo bl. Krizine, Šmarjeto, kjer so bile gostje oratorijskega dneva na temo drinskih mučenk, si ogledale gledališko igro, se srečale z županom mag. Marjanom Hribarjem, z animatorji in otroki v oratorijskih skupinah ter skupaj z njimi zapele. Obiskale so tudi rojstno hišo bl. Krizine Bojanc v Zburah.

Kraji, povezani z bl. Antonijo

Drugi del dneva je bil posvečen krajem, povezanim z bl. Antonijo Fabjan, in v katerih je prejela svete zakramente. Najprej so sestre v spremstvu Cirila Murna in Fonzija Žiberta obiskale Ajdovec, kjer jih je sprejel župnik Janez Zaletel, in se ustavile tudi pri kapeli, posvečeni sv. Družini in bl. Antoniji. V Žužemberku, kjer je sestre sprejel župni Franc Vidmar, je v stranskem oltarju cerkve upodobljena bl. Antonija, kapela v župnišču pa je posvečena drinskim mučenkam.

Med otroki na oratoriju v rojstni in krstni župniji bl. s. Krizine, Šmarjeti. FOTO: Škofija Novo mesto

Zgodovinski dogodek

Nazadnje so se sestre ustavile še v rojstnem kraju bl. Antonije, Malem in Velikem Lipju, in celodnevno romarsko pot sklenile v udeležbo pri zahvalni maši v Župniji Hinje, ki sta jo darovala domači župnik Ciril Murn in Fonzi Žibert. Sestre so romarski dan označile za zgodovinski dogodek, saj so prvič »v paketu« obiskale vse kraje, povezane z blaženimi drinskimi mučenkami pri nas, so še zapisali na novomeški škofiji.

Kupi v trgovini

Mučenec za svobodo
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh