Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Po svoji poti«

Franc Rode
Za vas piše:
Franc Rode
Objava: 03. 08. 2023 / 10:17
Čas branja: 13 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2023 / 10:59
»Po svoji poti«
Stane Kregar. FOTO: arhiv Družine

»Po svoji poti«

Prvega avgusta je minilo 50 let od smrti duhovnika in slikarja Staneta Kregarja, ob tej obletnici pa je v Galeriji Družina kustos dr. Andrej Doblehar pripravil razstavo Neznani Kregar, ki obiskovalcem ponuja vpogled v celoten Kregarjev ustvarjalni lok; ta se pne od nadrealizma prek realizma in abstrakcije do nove figuralike.

Kregar je bil s svojim spojem duhovnika in umetnika svojevrstna »enigma« svojega časa in je v marsičem to še tudi danes. Ko je 28. junija odpiral razstavo, si je tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore v svojem nagovoru postavil retorično vprašanje: »Je bil Kregar prej duhovnik ali umetnik?« V odgovor je ponudil kar Kregarjeve lastne besede, in sicer iz intervjuja, ki ga je z njim za revijo Znamenja leta 1971 pripravil prodorni mislec tedanje mlade teološke generacije Franc Rode. Tudi kot vabilo za ogled razstave Neznani Kregar, ki je v Galeriji Družina na Krekovem trgu v Ljubljani na ogled do konca avgusta, ponujamo v branje nekaj odlomkov tega pogovora.

Julien Green je zapisal v svoj dnevnik: »Vse, kar sem napisal, izhaja naravnost iz otroške dobe.« V detinstvu so korenine naše zrele osebnosti. Od tod vrejo sokovi, ki nas bodo branili vse življenje. Ste živeli v polnosti svoja otroška leta?

Moja otroška leta, tja do desetih let, so potekala kaj mirno, četudi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh