Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobuda »Eden izmed nas« odprta tudi slovenskim državljanom

Za vas piše:
B. Š.
Objava: 07. 02. 2013 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pobuda »Eden izmed nas« odprta tudi slovenskim državljanom

Zavod Iskreni.net je z današnjim dnem tudi v Sloveniji sprožil zbiranje podpisov pod evropsko državljansko pobudo, ki od javnofinančnih podpor Evropske zveze, namenjenih raziskovalno-inovacijskemu področju, zahteva spoštovanje človekovega življenja od spočetja dalje.

V novi številki Družine v rubriki »kristjani v javnosti« predstavljamo eno prvih registriranih evropskih državljanskih pobud z naslovnim imenom »One of Us« (Eden izmed nas).

http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/CC2E785F6EF3699AC1257B0A00398EB7?OpenDocument

Pobuda je bila sprožena v skladu z Lizbonsko pogodbo, s katero se je evropska politična elita odločila za zmanjšanje t. i. »demokratičnega primanjkljaja« in uvedla instrument neposredne, participativne demokracije. Z evropsko državljansko pobudo lahko milijon državljanov Evropske zveze iz vsaj sedmih držav pozove Evropsko komisijo, naj pripravi ustrezen zakonodajni predlog za eno izmed področij, ki so v njeni pristojnosti, kot so okolje, kmetijstvo, prevoz in tudi javno zdravje.

Cilj predstavljene pobude je do 1. novembra 2013 zbrati potreben milijon podpisov, ki bi pristojnim na ravni Evropske zveze jasno sporočili, da je vsak človeški zarodek »eden izmed nas« oziroma, kot je zapisano v pobudi: »Človeški zarodek zasluži spoštovanje svojega dostojanstva in integritete. To je razglasilo Sodišče Evropske unije v primeru Brüstle, kjer je človeški zarodek opredeljen kot začetek razvoja človeškega bitja. Kadar gre za vprašanje človeškega zarodka, bi morala EU za zagotovitev doslednosti na področjih svoje pristojnosti uvesti prepoved in prenehanje financiranja dejavnosti, ki predvidevajo uničenje človeških zarodkov, zlasti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja.«

Zbiranje podpisov v podporo pobudi »Eden izmed nas« je že nekaj časa mogoče na njenem spletnem naslovu http://www.oneofus.eu/, zdaj pa uradno v to »prolife« akcijo, ki jo je v nedeljskem nagovoru izrecno podprl tudi papež Benedikt XVI. (http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/0D3BFB6D31786B37C1257B08003DEBE0?OpenDocument) vstopa tudi njen slovenski promotor Zavod iskreni.net.

V članku v Družini smo napovedali, da se bo to zaradi manjših administrativnih zapletov zgodilo šele v prvi polovici februarja, a očitno je slovenskim predstavnikom pobude težave uspelo rešiti že prej in so z akcijo »štartali« z današnjim dnem.

Podrobnosti o državljanski pobudi in načinu podpisovanja tako najdete na spletni strani
http://www.iskreni.net/druzina/kultura-zivljenja/1709-pobuda-eden-izmed-nas-s-podpisom-zascitimo-clovesko-zivljenje.html

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh