Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobuda Za otroke gre zbrala 80.518 podpisov

Za vas piše:
K. C.
Objava: 10. 03. 2015 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pobuda Za otroke gre zbrala 80.518 podpisov

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je prepričan, da bo referendum mogoč, da se bodo državljani množično odzvali in zavrnili zakon.

Foto: Tatjana Splichal

Pobudi Za otroke gre, ki zbira podpise pod pobudo za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi, je uspelo zbrati podpise 80.518 državljank in državljanov v podporo pobudi za referendum. Podpise nameravajo v DZ vložiti danes ob 10. uri.

V naslednjem koraku morajo predlagatelji referenduma zbrati najmanj 40.000 overjenih podpisov. Kot pišejo na spletnih straneh 24kul.si, predvidevajo, da se bo zbiranje začelo v tednu med 16. in 20. marcem.

Aleš Primc verjame, da bo referendum uspel

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je prepričan, da bo referendum mogoč, da se bodo državljani množično odzvali in zavrnili zakon.

Primc je v izjavi novinarjem pred državnim zborom spomnil, da je referendum na to temo že bil. Zato v koaliciji Za otroke gre! trdno verjamejo, da se bodo državljani še enkrat množično odzvali in bo referendum kljub kvorumu za njegovo veljavnost uspel.

"Žal nam je, da se moramo o tej temi po treh letih ponovno odločati," je dejal Primc. Zato upajo, da bo tokratni referendum to temo za nekaj časa umaknili z dnevnega redna. A ne umaknil v smislu, da se ne bi uredile socialne pravice istospolnih partnerjev, pač pa tako, da se ne bi več znova in znova kratile temeljne pravice otrok in staršev, je poudaril Primc.

Novela zakona registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem pa tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice, kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Med njimi je tudi možnost posvojitve otrok, ki je bila med nasprotniki tako v parlamentarni razpravi kot v delu civilne družbe najbolj kritizirana.

Pobudo o odložilnem vetu obravnavajo danes

Na včerajšnji izredni seji pa je interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta s 13 glasovi za in petimi proti sprejela pobudo za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Državni svet bo pobudo obravnaval danes. Njen pobudnik je državni svetnik Mirko Kozelj, ki noveli zakona očita redefinicijo zakonske zveze, kar po njegovem mnenju povzroča tudi prikrite pravne posledice. Poleg tega naj bi novela prinašala neustrezno ureditev posvojitev z vidika otrokove koristi.

"Država bo zdaj onemogočila otrokom, da odraščajo v okolju, ki zanje glede na raziskave pomeni najbolj optimalno za njihov razvoj," je dejal. Poleg tega zaradi sprejemanja novele po skrajšanem postopku ni bilo mogoče kakovostno soočenje vseh utemeljitev, je dodal.

Tudi vodja interesne skupine Milan Ozimič se je strinjal, da novela odpira vrsto vprašanj in dilem. Posledice pa niso ustrezno razjasnjene, je menil. "Gre za slabo zakonsko rešitev, ki lahko povzroči kratenje človekovih pravic nekomu drugemu," je opozoril. Zakonodajalcu je treba po njegovih besedah dati še eno možnost, da razmisli o izpostavljenih vprašanjih.

Poslanke in poslanci so novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico do sklenitve zakonske zveze in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli prejšnji torek.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh