Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Za vas pišejo:
T. M., M. M.
Objava: 17. 08. 2021 / 07:24
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 14:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Praznovanje ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. FOTO: STA.

Počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

V ponedeljek, 16. avgusta, je v Beltincih na predvečer praznika potekala slovesnost v počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki so se je udeležili predsednik RS Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Prisotni so bili tudi praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij, nekateri poslanci DZ, župani okoliških občin in predstavniki verskih skupnosti. Proslave se je udeležil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. 

Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da se s tem državnim praznikom Slovenci in Slovenke hvaležno spominjamo tedanjih narodnih buditeljev in voditeljev, ker so se enotno postavili za skupno življenje z matičnim narodom. 

Predsednik je napovedal, da bosta z madžarskim predsednikom Janosom Aderjem v začetku septembra v Porabju pripravila srečanje obeh narodnih skupnosti, slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji.

»Naša iskrena hvaležnost gre prekmurskemu človeku, ki zmore znotraj pregovorno življenjske skromnosti gojiti tako bogato kulturno in narodno pripadnost slovenstvu.« (Borut Pahor) 

»Odločitev za Prekmurje in Slovenijo je bila odločitev za boljši jutri in dostojno, lepše življenje. To ni pomenilo delitve na naše in vaše, privilegiranje enih na račun drugih, temveč dogovorno ravnanje vseh in spoštovanje vsakogar.« (Marko Virag, župan občine Beltinci) 

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki pa ni dela prost dan, sicer praznujemo 17. avgusta od leta 2006. Z njim se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, na katerem so po prvi svetovni vojni plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici. 

Popoldan je predsednik Pahor v Murski Soboti obiskal Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije ter si ogledal prvi učni čebelnjak na svetu, prilagojen za invalide na vozičku. FOTO: Tamino Petelinšek, STA.

"Bogu hvala za narodno zavest"

Predsednik vlade Janez Janša je v praznični poslanici dejal, da nimajo vse zgodbe tako srečnega konca. "Zato Bogu hvala za narodno zavest generacij Prekmurk in Prekmurcev, ki so ljubezen do naroda in lepe slovenske besede ter prekmurščine, ki je njihov drugi materin jezik, prenašali iz roda v rod, da bi po dolgih stoletjih razburkanega morja in nevihtnih oblakov končno zajadrali v domačo luko."

Zato odločitev, da 17. avgust praznujemo kot državni praznik, ni samo izraz veselja in hvaležnosti za uresničeno željo Prekmurcev po združitvi z matičnim narodom, pač pa tudi zahvala vsem, ki so z vsem svojim bitjem in žitjem delovali zato, da se to stoletno hrepenenje udejanji. (Janez Janša)

Razvojne priložnosti še niso izčrpane

Janša je ob tem dodal, naj bo današnji praznični dan židan in prešeren. Pa ne le zato, ker smo pred stoletjem spet združeni praznovali ljubezen do naroda, marveč tudi zato, ker vemo, da bomo kot narod storili vse, da bodo tudi generacije za nami v Prekmurju govorile slovensko in prekmursko. "Prekmurje je danes neločljiv del slovenskega prostora. Zaradi svoje zgodovinske izkušnje življenja v različnih narodnih skupnostih in državah, zaradi svoje geografske lege in komunikacijske odprtosti je ustvarjalno prisotno marsikje; v glasbi, slikarstvu, literaturi in plesu. Ima uspešna podjetja, športne prvake in znanstvenike z zavidljivimi referencami. Ima razvito kulturo sodelovanja in življenja v sožitju z madžarsko narodno skupnostjo, ki lahko v miru in svobodi ohranja in razvija svojo identiteto. A razvojne priložnosti Prekmurja še zdaleč niso izčrpane. Dolžnost vsakokratne vlade je, da tem potencialom omogoči ustvarjalni zagon in razvoj. Tudi zato, da se bodo mladi, ki danes odhajajo na študij v Ljubljano in čez mejo, vrnili v rodno Prekmurje, tam našli delo in si ustvarili družine," poudarja predsednik vlade.  

Pred osrednjo regijsko slovesnostjo se je predsednik republike udeležil prireditve, ki jo je Občina Črenšovci priredila v počastitev združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Predsednik republike je tradicionalno, že deveto leto zapored, položil venec k spomeniku Jožefa Klekla. FOTO: Tamino Petelinšek, STA.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Beltincih udeležil osrednje regijske proslave ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Predsednik republike je imel na osrednji regijski slovesnosti slavnostni nagovor. FOTO Tamino Petelinšek, STA. 

Nalaganje
Nazaj na vrh