Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počitniški utrip na Mirenskem Gradu

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 13. 08. 2022 / 06:00
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2022 / 07:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počitniški utrip na Mirenskem Gradu
Med počitnicami na Mirenskem Gradu poteka počitniško varstvo. FOTO: Siniša Kanižaj

Počitniški utrip na Mirenskem Gradu

Duhovno središče Mirenski Grad je tudi med poletjem polno življenja. Med počitnicami tam nudijo počitniško varstvo okoliškim otrokom. Vsak delovni dan k njim pride med 20 in 30 otrok, za katere skrbi med 10 do 15 prostovoljcev.

Izdelki otrok s počitniškega varstva. FOTO: Siniša Kanižaj

Otroci del dneva preživijo v igri, velik poudarek pa dajejo tudi delu, saj jim izkušnje kažejo, da so otroci po delu, v katerega so vložili trud, zadovoljni in pridobivajo na samozavesti. Tako jim ni tuja pomoč pri opravilih na njivah ali pri pripravi skupnih obrokov, pometanje … 

Po pobiranju krompirja so se otroci igrali družabne igre. FOTO: Siniša Kanižaj

Voditeljica Centra za družine, Maja Prinčič, je povedala, da si največ prizadevajo za dobre odnose: »Otroke vzgajamo za vrednote: žalimo se ne, trudimo se vsi, pomagamo drug drugemu, premagujemo sebe. Kar govorimo, moramo tudi živeti.«

Oglasna deska z izdelki. FOTO: Siniša Kanižaj

Na začetku poletja pri njih poteka oratorij, posebnost tega pa je, da pri njem pomagajo starši nekaterih otrok. Ob koncu poletja organizirajo tabor Vincencijevih družin, kjer se prav tako prepletata duhovnost in delo. Mirenski Grad skušajo vzdrževati čim bolj samooskrbno, tako da večino dela – tako na stavbah kot na vrtu – opravijo sami s pomočjo prostovoljcev. »Radi bi ustvarili dom,« pove Maja Prinčič.

Barbara tokrat kuha, sicer pa si zadolžitve delijo. FOTO: Siniša Kanižaj

Mirenski Grad je vzpetina v bližini Nove Gorice, na kateri stojijo cerkev Žalostne Matere Božje, samostan lazaristov, Gnidovčev dom duhovnih vaj, Marijin dom, v katerem ima prostore Center za družine, Dom sester usmiljenk, mladinski prostori so urejeni v nekdanjem gospodarskem poslopju, tam pa so še kalvarija, pokopališče, park in votlina Lurške Matere Božje. Julija ga je ogrozil požar, ki je več kot dva tedna divjal po Krasu. Domači so prepričani, da jih je pred najhujšim obvarovala Marija.

V kuhinji je veliko priložnosti za služenje bližnjim. FOTO: Siniša Kanižaj

Mladi, ki so pred približno 15 leti začeli živeti in delati na Mirenskem Gradu pod duhovnim vodstvom lazarista Petra Žaklja, so ustanovili Društvo Vincencijeve zveze dobrote, ustvarili pa so tudi krščansko skupnost, ki se imenuje Betlehem, v kateri je 16 ljudi. »Smo kot družina,« je povedala Maja Prinčič.

Kip, ki ponazarja življenje, za njim pa opustošen gozd, ki ga je povsem uničil ogenj. FOTO: Siniša Kanižaj

Katja pobira paradižnike – na Mirenskem Gradu so skoraj povsem samooskrbni. FOTO: Siniša Kanižaj

Pobiranje paprik. FOTO: Siniša Kanižaj

Veterinarka Jana z zajčki, na Mirenskem Gradu pa imajo tudi prašiče. FOTO: Siniša Kanižaj


Kupi v trgovini

Sveti Vincencij Pavelski
Svetniki
9,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh