Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pod plazom očitkov ministrica vendarle odstopila

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 10. 2023 / 17:18
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2023 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pod plazom očitkov ministrica vendarle odstopila
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je pod plazom pritiskov nepreklicno odstopila. FOTO: Ministrstvo za javno upravo

Pod plazom očitkov ministrica vendarle odstopila

Ne glede na nedavno zatrjevanje, da še vedno uživa podporo premierja dr. Roberta Goloba, so se napovedi uresničile in je Sanja Ajanović Hovnik danes odstopila z mesta ministrice za javno upravo.

»Da vladi skrajšamo muke in omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo Poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Pričakujemo sicer enak rezultat kot pri prejšnji desni roki premierja Roberta Goloba, ministru Danijelu Bešiču Loredanu,« je ob torkovi napovedi interpelacije napovedal predsednik SDS Janez Janša.

Skoraj ponovljen scenarij

In njegove besede so se pozlatile. Spomnimo: Poslanska skupina SDS je konec junija letos vložila interpelacijo zoper tedanjega zdravstvenega ministra, ki pa je teden dni pozneje odstopil, s čimer je tudi interpelacija postala brezpredmetna. Pri Sanji Ajanović Hovnik se je zdaj zgodilo skoraj enako, le da interpelacija še ni bila niti vložena, bila je v pripravi.

Odstopila je, ker ...

Kot so danes sporočili iz premierjevega kabineta, je ministrica za javno upravo odstopila, saj »ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije«. O odstopu je že obvestila tudi predsednika vlade, ki bo poslance Državnega zbora o tem seznanil po vrnitvi s službene poti.

Glasni očitki

Sanjo Ajanović Hovnik so sicer odnesli glasni očitki zadnjih dni glede pregrešno drage službene poti v New York na stroške davkoplačevalcev in glede poteka razpisa za nevladne organizacije, na katerem je bil med glavnimi prejemniki sredstev tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, do lani poleti skupaj z Ajanovićevo direktorica in solastnica podjetja Smart center.

Zavajala je

Zadnji žebelj v krsto pa je bil razkrit dokument v sinočnji televizijski Tarči, ki je dokazoval ministričino zavajanje, češ da ni vedela za prijavo prijateljičinega inštituta na razpis. Dokument je namreč jasno dokazoval, da je sama podpisala izjavo ministrstva o podpori IPES, Ajanovićeva pa se je ob tem zgolj »posula s pepelom«.

Hrbet so ji obrnili tudi dovčerajšnji zavezniki

Sanja Ajanović Hovnik je tako v dveh tednih izgubila zaupanje javnosti, tudi tiste, ki jo je še dan prej neomajno podpirala. Nazadnje so ji hrbet obrnili še v Inštitutu 8. marec in jo pozvali k odstopu, češ da je njihova zaveza imeti enake kriterije za vsako vlado. »V Tarči so ministrici dokazali laž. Po razkritju dokumenta se je v oddaji posula s pepelom. Prav je, da naredi še naslednji korak in odstopi,« so zapisali v Inštitutu.

Ministrica ima čisto vest

Dosedanja ministrica je sicer v odstopni izjavi predsedniku vlade zatrdila, da ima čisto vest, saj da ni storila ničesar nezakonitega. Razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten, skladen s strokovnimi in z moralnimi standardi, omogočal je enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij, ki imajo po njenem vse enako pravico kandidirati, če res verjamemo v odprto in vključujočo družbo, v kateri ni »naših in vaših« nevladnih organizacij.

Nepreklicen odstop

Obenem je zapisala, da želi, da pristojni organi hitro, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo; prepričana pa je, da bi njeno vztrajanje na ministrski funkciji v času teka postopkov pri pristojnih organih škodovalo delu vlade, stranke Gibanje Svoboda, ministrstva in države, zato se je odločila za nepreklicen odstop z ministrskega stolčka.

Kaj pravijo v koaliciji?

Koalicijski Socialni demokrati so njen odstop ocenili za pričakovano potezo in izrazili željo, naj se fokus dela vladne koalicije čim prej usmeri naprej, na zahtevne vsebinske izzive, pomembne za državo in vse njene ljudi. V drugi koalicijski partnerici Levici pa odstop razumejo kot edino logično potezo pri senci dvoma, ki je padla na njeno delo, in pričakujejo rešitve, ki bodo sanirale nastali položaj in vrnile zaupanje v razpisno politiko, nevladništvo in v preostalo vlado.

Kaj pa v opoziciji?

Vodja poslanske skupine opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) Jelka Godec je odstop ministrice komentirala z besedami: »Pri Loredanu smo v naši poslanski skupini vložili interpelacijo in je odstopil. Pri Hovnikovi smo najavili interpelacijo, gradiva pa nismo uspeli vložiti v proceduro. Za naslednjega za interpelacijo bomo samo razpravljali na seji poslanske skupine.« Na odziv Nove Slovenije (NSi) še čakamo.

Drugi odstop v treh dneh

V razburkanem obdobju je bil to že drugi odstop ministrov Golobove vlade v treh dneh, v sredo je namreč odstopno izjavo že podal tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, medtem ko se je pri ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireni Šinko zataknilo, saj po razhodu z Golobom sama ne namerava odstopiti, temveč želi, da o njeni razrešitvi odloča Državni zbor, kamor je premier predlog že poslal.

Vseh pet iz kvote Svobode

Prav vsi odstopljeni ali odstavljeni ministrice in ministri v mandatu vlade dr. Roberta Goloba so iz kvote njegovega Gibanja Svoboda: že pred Sanjo Ajanović Hovnik, Urošem Brežanom in Ireno Šinko sta namreč z ministrskega stolčka izpregla tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Nalaganje
Nazaj na vrh