Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

265 mio evrov kazni, ker so podatki uporabnikov Facebooka prišli v roke hekerjev

Za vas piše:
M. P.
Objava: 29. 11. 2022 / 10:45
Oznake: Tehnologija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2022 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
265 mio evrov kazni, ker so podatki uporabnikov Facebooka prišli v roke hekerjev
Običajno se pri uporabi računalnika ne zavedamo pomena varovanja osebnih podatkov. FOTO: Pexels

265 mio evrov kazni, ker so podatki uporabnikov Facebooka prišli v roke hekerjev

Irski organ za varstvo osebnih podatkov DPC je ameriški družbi Meta, krovnemu podjetju med drugim družbenega omrežja Facebook, naložil plačilo 265 milijonov evrov kazni, ker so podatke več kot 500 milijonov uporabnikov Facebooka zlorabili hekerji, povzema STA. Tako so kazni Meti na Irskem v zadnjih 14 mesecih dosegle 910 milijonov evrov.

Aprila leta 2021 so se na nekem hekerskem spletnem forumu objavljeni podatki o imenih, telefonskih številkah in naslovih elektronske pošte 533 milijonov uporabnikov Facebooka. Zaradi tega je irski organ za varstvo osebnih podatkov DPC pričel s preiskavo, ki se je nanašala na obdobje med majem 2018 in septembrom 2019. Presojali so, ali je šlo za kršitev splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Odločili je, da je šlo za kršitve uredbe in da je zanje odgovorna Meta. Družbi je v ponedeljek, 28. novembra, naložil plačilo 265 milijonov evrov denarne kazni in ji tudi naročil, da mora do določenega roka postopke ravnanja s podatki uskladiti z uredbo. 

Stroga pravila glede ravnanja z osebnimi podatki

Evropska unija ima strogo urejene zakone glede varovanja osebnih podatkov, ki jih ameriško podjetje Meta, krovno podjetje tudi pri nas priljubljenih aplikacij Facebook, Instagram in WhatsApp, ne dosega. Tako so septembra evropski organi kaznovali WhatsApp s 225 milijoni evrov kazni, marca letos je prav tako zaradi zlorabe osebnih podatkov Meta dobila 17 milijonov evrov kazni, septembra letos pa je DPC zaradi kršitev Metine aplikacije Instagram naložil plačilo 405 milijonov evrov kazni. 

Irska - sedež mednarodnih tehnoloških podjetij

Na Irskem imajo svoj evropski sedež podjetja, kot so Meta, Google in Twitter, prav tako pa je tam odprl svoje evropske prostore TikTok, ki je prav tako predmet preiskave o zlorabi osebnih podatkov. Številne države Evropske unije pritiskajo na irske nadzornike, naj bolj strogo regulirajo delovanje mednarodnih tehnoloških podjetij, ki svoj monopolni položaj izkoriščajo za nepoštene poslovne prakse. Amazon je moral lani na primer zaradi spornih oglaševalskih pristopov v Luksemburgu, kjer ima svoj evropski sedež, plačati skoraj 750 milijonov evrov. Januarja pa so Google francoski regulatorji oglobili za 150 milijonov evrov zaradi nepravilnega prikazovanja t. i. piškotkov, s katerimi spletni oglaševalci sledijo zgodovini brskanja posameznika.

Evropska unija bo pritiskala vse odločnejše

Evropska unija na podlagi direktive o varstvu osebnih podatkov vse odločnejše pritiska na kršitelje. V začetku novembra je tako pričel veljati Akt o digitalnih trgih, ki bo zagotavljal pravičnejši digitalni trg za vsa podjetja. Velike spletne platforme tako ne bodo več smele preprečevati brisanja vnaprej naloženih aplikacij in onemogočati alternativnih storitev ter slediti uporabnikom na drugih platformah in njihove podatke zlorabljati za ciljno oglaševanje. 

Z aktom o digitalnih trgih se posredno povečuje tudi raven zaščite posameznikov, saj njihovih podatkov, ki jih bodo ustvarjali ob brskanju po spletu ali uporabi aplikacij, ne bo več mogoče brez izrecne privolitve zbirati in prodajati oglaševalcem. Prav tako bodo imeli zaradi uredbe posredno na voljo večje število aplikacij in spletnih storitev, zaradi večje konkurenčnosti na trgu se bodo znižale tudi cene.

 

Kupi v trgovini

Epidemija pametnih telefonov
Zdravje
29,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh