Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podjetnik s Prevalj: Ali bomo pozabljeni?

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 18. 08. 2023 / 13:55
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2023 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podjetnik s Prevalj: Ali bomo pozabljeni?
Uničen obrat družinskega podjetja. FOTO: Osebni arhiv Kovinarstva Gerdej

Podjetnik s Prevalj: Ali bomo pozabljeni?

15 let truda je bilo izničenih v dveh urah, z grenkobo pripoveduje Primož Gerdej, lastnik družinskega podjetja Kovinarstvo Gerdej, ki sta ga z ženo postavila od malega.

Poplavilo je celoten obrat, na parcelo, veliko štiri tisoč kvadratnih metrov, se je zgrnilo tisoč kubičnih metrov blata, tudi v proizvodne hale, in uničilo vse stroje in tri vozila.

Ali sploh nadaljevati?

Nesreča, kakršna je doletela še številne druge podjetnike na prizadetih območjih po Sloveniji, je Primožu in ženi Dragani, staršema 21-mesečne hčerke, prinesla vprašanje: ali sploh nadaljevati. »Ko sem prišel na poplavljeno parcelo, so tekle samo solze … Na začetku je bil čisti obup, razočaranje,« pripoveduje Primož.

FOTO: Osebni arhiv Kovinarstva Gerdej

Prijatelji in zaposleni v podjetju so bili tisti, ki so ju z ženo spodbudili, naj ne vržeta puške v koruzo, ampak se borita. »Družinam, ki živijo od dela v podjetju, smo dolžni ta boj,« pove Primož Gerdej. »Je pa psihično to zelo naporno, nikomur ne morem ničesar zagotoviti, začeti vse na novo je ogromen zalogaj, ne le finančni.«

Bo država pomagala?

Trenutno še ni potrebne infrastrukture, da bi bil zagon dejavnosti sploh mogoč. Most, ki bi omogočal dostop, še ne stoji, tudi elektrike še nimajo, na vodo bodo gotovo morali počakati še tri mesece. Glede podpore institucij – ministrstva, gospodarske zbornice … – podjetjem pri obnovitvi gospodarske dejavnosti je bilo veliko slišati v prvem tednu po ujmi, zdaj pa je teh glasov že manj in Primož Gerdej izraža bojazen, da bodo mali podjetniki pozabljeni ali pa, da bodo sredstva na voljo le za tiste, ki se bodo za pomoč prijavili med prvimi.

FOTO: Osebni arhiv Kovinarstva Gerdej

Hvaležen gasilcem, prostovoljcem in poslovnim partnerjem

Obenem je hvaležen vsem poslovnim partnerjem, med njimi velikim avstrijskim podjetjem, ki jim gredo zelo na roko in zaradi prekinitve dobave ne ustavljajo sodelovanja. Prav tako tudi gasilcem iz domačega kraja in prostovoljcem, ki so sodelovali pri čiščenju, pomagali z opremo in tudi moralno. »Brez njih ne bi bili tako daleč, kot smo,« pove Gerdej.

Kakšna bo nadaljnja pot družinskega podjetja? FOTO: Osebni arhiv Kovinarstva Gerdej

A začetni adrenalin je upadel. Neprespane noči in notranje stiske niso prihranjene ne njemu ne ženi. Zdaj se bije psihični boj: »Štiri ure si dvignjen, štiri ure pa popolnoma na tleh,« pravi.



Nalaganje
Nazaj na vrh