Zapri
Iskanje

Podpis za obnovo vodovodnega stolpa v Brežicah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 31. 08. 2021 / 13:29
Oznake: Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 13:42
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Podpis za obnovo vodovodnega stolpa v Brežicah

Podpis za obnovo vodovodnega stolpa v Brežicah
Pogodbo sta podpisala brežiški župan Ivan Molan in direktor podjetja SL-inženiring Boršt Jure Lopatič. FOTO: Občina Brežice
Obnovljen 46 metrov visok vodovodni stolp naj bi obogatil turistično ponudbo občine.

Vodovodni stolp v Brežicah je ena najvidnejših znamenitosti občine. Z vidika dediščine ni pomemben le za lokalno okolje, pač pa tudi širše, saj je poleg brežiškega edini še ohranjen na drugem koncu države, v Kranju.

Stolp le še 60-odstotno varen

Vodovodni stolp je kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. Lani so uredili lastniško razmerje z najemnikom, februarja 2021 pa je občina že pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo.

Pri obnovi je izjemno pomembna rekonstrukcija stolpa za zagotovitev stabilnosti in potresne varnosti, saj je pregled objekta razkril, da je vodovodni stolp le še 60 % potresno varen. V nadaljevanju obnove stolpa si želi občina urediti tudi paviljon ob stolpu, občina je nepremičnino v Ulici stare pravde že odkupila. (Ivan Molan, župan Občine Brežice)

Paviljon bo namenjen obiskovalcem, saj v stolpu zaradi premajhne površine ne morejo izvajati dejavnosti, kot sta trgovinica spominkov in kavarna.

Vodovodni stolp so zgradili leta 1914. FOTO: Občina Brežice

Stolp kot razgledna točka

Vodovodni stolp bo postal razgledna točka, ki bo služila predstavitvi kulturne in tehniške dediščine. V sklopu projekta obnove bodo uredili klet, pritličje in šest nadstropij – skupaj osem etaž.

Rekonstrukcija predvideva odstranitev vseh obstoječih etaž od pritličja do 4. etaže in izvedbo novih etaž z novim notranjim dvigalom iz kleti do razglednih točk na nivoju balkonov in vodohrana. (Suzana Ogorevc vodja Oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila)

V pritličju in zgornji etaži si bo možno natočiti tudi vodo v vodni fontani, ki bo rdeča nit obiska stolpa. V sklopu obnove bodo tudi temeljito prenovili inštalacije in uredili ustrezno prezračevanje ter predvsem telekomunikacijsko omrežje znotraj stavbe. Nad vhodom v stolp bodo postavili novo, višjo nadstrešnico, ki bo funkcionalno povezana s stavbo in bo nudila senco oziroma zaščito pred vremenskimi vplivi.

Vodovodni stolp bo poleg stopnišča med osmimi etažami povezovalo tudi dvigalo.

Pogodbena vrednost del obnove znaša 1.578.177,45 evrov z davkom. Rok za dokončanje gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del je 31. 5. 2022, za obiskovalce pa naj bi stolp odprl svoja vrata do konca leta 2022.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close