Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogačar kljub padcu zadržal rumeno majico, Roglič v družbi najboljših

Za vas piše:
A. R.
Objava: 09. 07. 2022 / 18:42
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2022 / 19:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogačar kljub padcu zadržal rumeno majico, Roglič v družbi najboljših
Tadej Pogačar tudi po osmi etapi v rumeni majici. FOTO: Twitter Tour de France

Pogačar kljub padcu zadržal rumeno majico, Roglič v družbi najboljših

Osmo etapo prestižne kolesarske dirke po Franciji je dobil moštveni kolega Primoža Rogliča, Belgijec Wout Van Aert. SLovenski as Tadej Pogačar je kljub padcu v cilj prikolesaril tretji in si prislužil bonifikacijske sekunde. V prvi skupini je ciljno črto prečkal tudi drugi slovenski zvezdnik Roglič.

Za Van Aerta, ki je prišel do druge etapne zmage na letošnjem Touru, je bila to 37. zmaga v karieri. Letos je sedmič stopil na prvo stopničko zmagovalnega odra. Ob tem je na letošnjem Touru vpisal še tri druga mesta in zanesljivo drži zeleno majico najboljšega po točkah. Drugi je bil  Avstralec Michael Matthews.

Z novimi štirimi bonifikacijskimi sekundami je Pogačar (UAE Team Emirates) še nekoliko povišal prednost v skupnem seštevku in ima sedaj 39 sekund naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Britanec Geraint Thomas iz ekipe Ineos Grenadiers pa zaostaja 1:14 minute. Roglič, ki je bil v današnji etapi 14., je v skupnem seštevku 13., za rojakom pa zaostaja 2:49 minute.

»Malce razočaran sem, saj zmaga ni bila tako daleč. Ampak vseeno je bila to zabavna igra. Dan je bil od samega začetka dolg, vse bolj vroče je bilo, tudi nekaj nevarnih točk je bilo na trasi. Zadnji vzpon mi je bil všeč. V sprintu pa sem mogoče malce okleval, Van Aert pa me je posledično prehitel s trojno hitrostno. Seveda čutim malce razočaranja, ampak tudi tretje mesto je super,« je po etapi dejal Pogačar.

Priznal je, da danes o etapni zmagi ni razmišljal in da se je želel malce sprostiti. 23-letnik s Klanca pri Komendi je sicer danes poskrbel za skrb med svojimi navijači, ko je sredi glavnine grdo padel Američan Kevin Vermaerke (Team DSM), je na tleh pristal tudi sam. »Bil sem sredi nesreče, tudi pristal sem na tla, a ne prehudo. To je bil eden mehkejših padcev, ki sem jih doživel. Hitro smo se vrnili v glavnino in vse je bilo v redu.« 

Današnja etapa na trasi od Doleja v Franciji do švicarske Lozane (186,3 km) je bila precej mirna v primerjavi z nekaj zadnjimi. Po nekaj kilometrih boja za ubežno skupino, se je od glavnine odlepila skupina treh kolesarjev, ki pa si večje prednosti od treh minut ni privozila. Zadnjega ubežnika je glavnina ujela na zadnjem stopničastem vzponu (4,8 km/4,6 %) do olimpijskega stadiona v Lozani.

Pogačar ob začetku vzpona ni bil v najboljšem položaju, a se je hitro prebil naprej in čakal na napade tekmecev. Dobro je delo opravil tudi Mezgec za svojega kapetana Matthewsa. Močan ritem ekipe UAE Team Emirates je nato povsem razredčil skupino favoritov, po najbolj strmem delu klanca pa je v ospredju ostalo le okoli 30 kolesarjev, med katerimi je bil daleč najmočnejši Van Aerta, ki je silovito pospešil in zasluženo slavil.

Preostali trije Slovenci so v cilj prišli kot 84. Jan Tratnik, 97. Luka Mezgec in 98. Matej Mohorič.

Nalaganje
Nazaj na vrh