Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogajanja med Vatikanom in Izraelom še brez rešitev

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 31. 01. 2013 / 10:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pogajanja med Vatikanom in Izraelom še brez rešitev

Pogajalski proces glede davčnih olajšav traja že dlje kot petnajst let.

Bilateralna delovna skupina Vatikana in Izraela je posvet o odprtih pravnih in premoženjskih vprašanjih včeraj zaključila brez neposrednih rezultatov. Srečanje v Vatikanu pa je minilo 'v razmišljujočem in konstruktivnem ozračju' in dosežen je bil 'očiten napredek', kot je razvidno iz skupne izjave za javnost, objavljene ob zaključku zasedanja. Komisija bo nadaljevala z delom, da bi kar najhitreje prišla do zadovoljivih zaključkov.

Člani komisije so se že dogovorili glede naslednjih korakov in določili datum redne skupščine junija letos v Vatikanu, je še moč razbrati iz končnega poročila. Konferenco sta vodila vatikanski namestnik zunanjega ministra msgr. Ettore Balestrero in njegov izraelski kolega Danny Ayalon.

Na konferenci so razpravljali o pravnih, premoženjskih in finančnih vprašanjih Cerkve v Sveti deželi. Sem sodi tudi vprašanje davčnih olajšav za cerkvene bolnišnice, hospice in šole, ki jih Izrael želi odpraviti. Pogajanja o tem vprašanju trajajo že dlje kot petnajst let. Izrael želi sporazum, ki sega v obdobje Osmanskega cesarstva, prilagoditi trenutnim razmeram. Vatikan pa vztraja pri ohranjanju stanja, saj bi bil v nasprotnem primeru ogrožen obstoj številnih cerkvenih človekoljubnih organizacij.

Skupni sklep o tem vprašanju je bil predviden že v temeljnem sporazumu iz leta 1993, ko sta Izrael in Sveti sedež vzpostavila polne diplomatske odnose. Na vseh dosedanjih pogajanjih sta obe pogajalski strani doslej vedno pojasnjevali, da je bil 'dosežen očitek napredek'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh