Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovor z »govorečimi knjigami«

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 24. 07. 2019 / 12:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2019 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pogovor z »govorečimi knjigami«

Slovenska karitas: pogovor o migracijah in odprtje razstave Cilji trajnostnega razvoja.

Eritrejec Luiji Youhannes, Irma Šinkovec z Zunanjega ministrastva in Jean Damascene Kwizera iz Caritas Ruanda.

V sredo, 24. junija, je Slovenska karitas v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani pripravila predstavitev akcije Kaj je dom? z zanimivim pogovorom o migracijah in odprtjem razstave Ciljev trajnostnega razvoja.

Akcijo ozaveščanja Kaj je dom?/#whatishome je akcija ozaveščanja, ki že drugo leto poteka v enajstih evropskih državah in se osredotoča na povezanost globalnega razvoja z migracijami. V Sloveniji akcijo izvaja Slovenska karitas, poleg Evropske zveze pa jo podpira tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Akcija je namenjena temu, da bi čim večje število Evropejcev bolje razumelo vzroke, ki prisilijo posameznike, da zapustijo domovino, in se na stik z njimi v lastnem okolje odzvali bolj gostoljubno, spoštljivo in več občutljivosti za njihovo osebno dostojanstvo.

Saša Eržen, koordinatorica akcije Kaj je dom?/#whatishome.

Osrednji poudarek letošnje akcije je jezik, saj ta omogoča vzpostavljanje osebnih stikov med ljudmi, obenem pa omogoča tudi ohranjanje lastne identitete v tujem kulturnem okolju. Biti razumljen je pogoj za biti sprejet, govorniki pa so izpostavili, da ta dinamika ni enosmerna, saj predstavlja izziv tudi za lokalno prebivalstvo. Nam vsem velja vprašanje: kaj sami storimo za to, da bi migrante razumeli v njihovi lastni življenjski stvarnosti in jim pomagali, da bi se lažje vključili v novo okolje?

Na predstavitvi so poleg sodelavcev Karitas (generalnega tajnika Cveta Uršiča, koordinatorice Saše Eržen in Jana Lampe, vodja mednarodnega sodelovanja) sodelovali še Irma Šinkovec, sodelavka Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, s. Slavka Cekuta, nekdanja misijonarka v Albaniji, Gregor Batagelj, argentinski Slovenec, ki se je vrnil v Slovenijo, Luiji Youhannes, ki se je na koncu svoje nevarne poti iz Eritreje v Evropo pred dvema letoma znašel v Sloveniji, in ruandska sodelavca Karitas Jean Damascene Kwizera in Christophe Rukundo, ki se pri nas izobražujeta o izdelavi kvalitetnih opek. Po skupnem uvodu so gostje v manjših skupinah predstavili svoje življenjske zgodbe oz. svoje delo in izkušnje iz drugih okolij.


Christophe Rukundo in Jean Damascene Kwizera iz Caritas Ruanda ter Jana Lampe iz Slovenske karitas predstavljajo projekte.

Nazadnje je Jana Lampe predstavila tudi izobraževalno razstavo Ciljev trajnostnega razvoja. Predstavljene cilje mora uresničevati človeštvo kot celota, zato solidarnost razvitejših držav ne sme biti le obrobna politična tema. Za uresničitev Agende 2030 si naša država prizadeva delež lastnih sredstev za razvojno pomoč dvigniti na 0,33% BDP – a akcijski načrt za uresničitev tega cilja še vedno čaka na vladno potrditev.

Več v naslednji številki Družine.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh