Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogreb kardinala Glempa v ponedeljek

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 01. 2013 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pogreb kardinala Glempa v ponedeljek

Spomin pokojnega poljskega cerkvenega dostojanstvenika je počastil tudi papež Benedikt XVI.

Kot so sporočili z varšavske nadškofije, bo pogreb pokojnega nekdanjega primasa poljske katoliške Cerkve v ponedeljek, 28. januarja, v varšavski stolnici. Posmrtni ostanki kardinala Glempa bodo od jutri dalje shranjeni v neki drugi cerkvi v poljski prestolnici, v nedeljo pa jih bodo prepeljali v tamkajšnjo stolno cerkev. Kardinal Glemp bi si sam želel pokopa v stolnici, je poljska agencija KAI navedla besede varšavskega nadškofa kardinala Kazimierzja Nycza.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je izdal odlok, naj državne zastave na javnih zgradbah visijo na polovici droga. Glempa je odlikovalo stremljenje po uresničevanju dobrega ter razum in sposobnost, da je tudi v najtežjih časih prevzel obsežno odgovornost za svojo domovino, je dejal Komorowski.

Papež Benedikt XVI. pa je poljskega kardinala označil kot 'osebnost, polno ljubezni do Boga in sočloveka'. Sveti oče je včeraj poslal sožalni telegram varšavskemu nadškofu kardinalu Kazimierzju Nyczu.

Moto 'Caritati in iustitia' (Ljubezen v pravičnosti) je kardinal živel vse svoje življenje, je zapisal sveti oče. Kardinal je vedel, kako je potrebno razumeti Božji glas, kar pa zanj ni veljalo osebno, pač pa v luči njegovega poslanstva v krajevni Cerkvi in skupnostih. »Pravičnost, polna ponižne pokorščine Božji volji, je bila temelj njegove globoke ljubezni do Boga in do ljudi, bila je luč, navdih in moč pri njegovem zahtevnem služenju Cerkvi v času, ko so Poljsko in celotno Evropo pretresale precejšnje družbene in politične spremembe«, je še zapisano v sožalni brzojavki.

Kardinal Glemp je nadaljeval delo kardinala Stefana Wyszynskega, 'v nenehni skupnosti in duhovni povezanosti s papežem Janezom Pavlom II.'. Številna vprašanja in probleme političnega, družbenega in verskega življenja poljskega ljudstva je premagoval z veliko modrostjo in zaupanjem v Božjo previdnost.

»Zadnje obdobje njegovega življenja je bilo prežeto s trpljenjem, ki ga je poskušal prenašati s sproščenostjo duha. Tudi v tem preizkusu je pričeval zaupanje v dobroto in ljubezen vsemogočnega Boga Očeta«, piše Benedikt XVI. »Osebno sem cenil njegovo pokončno dobroto, njegovo preprostost, njegovo odprtost in njegovo srčno predanost za stvar Cerkve na Poljskem ter po vsem svetu. Takšen bo ostal v mojem spominu in molitvah. Naj mu Gospod izreče prisrčno dobrodošlico.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh